Hos fjäderfäna

Den enda kalkonen (två kläcktes, en dog) har bott med en hönskyckling i en egen liten hage i hönshuset ett tag. Igår släppte jag ut dem för att se vad som hände.

Inte så mycket, de satt här och tvekade en stund och hoppade sen ut. Gick runt i hönshuset och pickade nyfiket (tänk att allt de sett av världen är insidan av den där hagen, fatta allt som finns där ute som de inte har en aning om!), och hönorna verkade vara snälla mot dem.

Sen började jag fundera på sommarens hatprojekt – det nya staketet. Hönsen (och ibland fåren) går ju på baksidan av tomten, och på något sätt måste vi få dem att stanna där. Staketet vi har nu, det här…

… är ju varken vackert eller funktionellt, men då ska man betänka att det förra var ännu fulare.

Nu ska jag försöka bygga något som är tillräckligt snyggt för att stå i en trädgård och samtidigt tillräckligt utbrytningssäkert för att hönsen inte ska flaxa över det. Jag tror de kan flaxa över i princip vad som helst. Men tänker att det viktigaste är att de inte kommer på att de kan flaxa över, då låter de nog bli. Det nuvarande staketet håller de flesta på rätt sida, men rätt vad det är så är det någon jäkel som rymt och sprätt upp rabatten, alla rosor, smultronplantonra och kryddodlingen. SUCK.

Någon föreslog att vi skulle vingklippa hönsen, men det låter verkligen brutalt? Inga bra associationer till det ordet direkt.

PS. Glömde att berätta om katastrofen – räven var här! För någon vecka sen kom grannen och knackade på när vi satt och åt frukost och sa att räven var i trädgården och hämtade höns. Vi rusade ut, släppte ut hunden (som inte märkt något alls, men däremot dagligen skäller ut en stackars joggare som passerar på vägen utanför) men för sent. Räven var borta, liksom flera hönor och tuppen. Vi satte på elen i staketet och började stänga in hönsen på natten. Vi är så slappa med sånt eftersom vi så sällan har rovdjur här, men vi måste bli bättre på att skydda våra äggleverantörer! Hoppas en av kycklingarna är en tupp…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *