Det rullar på

Det är så intensivt på våren, men det uppstår små fickor där man liksom känner att man har kontroll. Nu är lamningskaoset och kalvningskaoset över, och vi har inte riktigt börjat med höskördekaoset. Nu stängslar vi det sista i hagarna, meckar med traktorn och drar igång odlingarna. Här är några bilder från senaste tiden i min telefon:

Korna och kalvarna mår bra, det går så bra att mjölka och vi har så fina rutiner som alla är med på. Varje morgon klockan sex går jag ner och släpper in Frida och Flora till mjölkningsplatserna, de går till sina platser och äter kross eller slickar kalvarna som är inne i boxen medan jag mjölkar dem. Sen släpper jag ut dem och kalvarna i hagen så går de tillsammans hela dagen. På kvällen vid tiosnåret går jag ner och ropar på dem, och då kommer de snällt, mammorna får lite kornkross och barnen hoppar in i boxen, de gör det utan tjafs eftersom det är samma varje kväll, det gillar de.

Dus är högdräktig och lunkar omkring eller ligger och jäser på olika platser. Vi har gjort iordning några hemliga krypin åt henne i garderober och uppe på hyllor, hoppas hon väljer en plats inne att föda sina kattungar på. Det ska bli så mysigt! Vi har ju aldrig haft kattungar förut.

Vi har tagit hand om några stormfällen som måste ut ur skogen innan granbarkborren flyttar in. De blir till virke i vårt sågverk. Är det inte lite YMCA över Jonathan här, i de för små sågbyxorna?

Grisarna, i vars hage en del av träden låg, var oerhört intresserade som alltid. Nu har vi två stora och tre halvstora grisar, och vi har bestämt oss för att äta upp dem alla. Vi har lite för mycket nu och behöver ta bort något – och grisarna är lätta att börja med igen om vi blir sugna, bara att köpa några kultingar.

Huset en kväll i mitten på maj. Så vackert! Bilden är tio dagar gammal, det är så otroligt mycket grönare nu, vad snabbt det går!

Nä jag var ute och stängslade upptäckte jag att bävrar flyttat till vår å och fällt en massa av Jonathans popplar! Jävla djur! De kommer säkert också orsaka översvämningar. Suck.

Just det, jag gör ost nu. Vi får se hur det går – men det jobbiga är ju att man inte vet förrän efter flera månader hur det gick! Jag får ungefär fem liter mjölk om dagen, och jag gör yoghurt, fetaost, halloumi och så hårdost. Ska kanske damma av separatorn och börja göra smör också!

Kalven Frans och flasklammet Slugo har blivit av med kulorna. Allt gick bra, fast Frans låg och råmade i sömnen med huvudet under en handduk under hela ingreppet och Slugo rymde ur boxen (som är byggd för kor) när han kvicknade till efter sederingen medan vi satt inne och åt middag med veterinären.

Sist en bild från traktorn på hemväg från grannens åker där jag harvat. Det är så mysigt att sitta i traktorn!

Jaha, det var allt, hejdå!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *