Fåren

På Lilla Ekens gård bor ett litet gäng tackor av rasen gotlandsfår, och varje vår utökas flocken med ett stort gäng lamm. Gotlandsfåren är kända för sina vackra skinn och sitt smakliga kött. Vi älskar dem för att de är nyfikna, keliga och lite knäppa – när vi kommer ut i hagen springer de oss till mötes och trängs runt oss för att bli kliade och klappade. Ofta insisterar någon på att klättra upp i knät.
Fåren är dessutom utmärkta landskapsvårdare eftersom de betar skonsamt och gärna äter sly – det bidrar till bevarandet av hagmarker som är viktiga för den biologiska mångfalden.

I november får tackorna träffa baggen, och i mars-april föds lammen. De går hela sommaren på grönbete och när de slaktas i oktober har de bara diat och ätit gräs, örter och sly, inget kraftfoder.

Varje år är det några av lammen som utmärker sig som extra trevliga – här knasbollen Filijokus. Många fårbönder betäcker tackorna redan första året, men vi tycker att de är små och barnsliga och låter dem växa på sig ytterligare ett år innan vi betäcker dem.

Från fåren säljer vi skinn och kött – både styckdetaljer och lammlådor, finns i gårdsbutiken, i Norrtelje lanthandel och på rekoringarna i Täby park, Norrtälje, Uppsala och Väddö.