Äggtjuven

Ända sedan kycklingarna kläcktes har det funnits öppnade ägg i hönshuset lite då och då. I början låg de på golvet, och vi tänkte inte så mycket på det eftersom Mumrik börjat samla ägg för att hon ville ruva. Vi trodde det var en av de andra hönorna som trampat sönder äggen för henne. Det är ju också lite trångt och kaotiskt på golvet nu med Lillsvans och alla kycklingarna.

Men de senaste dagarna har de trasiga äggen legat i redena, och vi började misstänka en äggätare bland hönsen. Och igår öppnade jag dörren till hönshuset och tog Grus på bar gärning med näbben i ett ägg! Tog ett mugshot för att komma ihåg vem det var.

IMG_7320

Vi är inte helt hundra på att det är hon som tar sönder äggen – tidigare har vi haft skator i hönshuset i samma ärende – men bara det att hon har upptäckt att innehållet i äggen de värper är gott, gör att hon i alla fall har potential att bli en framtida äggätare. En äggätande höna har man ingen glädje av, och det är hopplöst att få dem att sluta när de väl fått smak på ägg.

Så vi bestämde oss till slut för att Grus ska nackas. Det sker i skymningen. Som brukligt. (Eller är det i gryningen man avrättar folk? Hur som helst, en höna nackar man gärna i skymningen, det är bara att gå in och plocka åt sig henne där hon sitter och sover, och hon är lite trött och groggy och flaxar inte omkring så mycket.)

 

One thought on “Äggtjuven

  1. Åh, tokiga höna. Lite ledsamt att behöva nackas men vad gör man… :/ Hoppas äggätningen slutar sen så att det bara var hon som fått den dumma idén.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *