Kategorier
Livet

Alla mina böcker

Jag har så smått börjat packa upp böckerna i bokhyllorna. Det tar sin tid – jag har ett väldigt sentimentalt förhållande till mina böcker. På riktigt blev jag lite pirrig när jag öppnade den första pocketlådan och såg Paul Auster ligga där och vänta på att dammas av.IMG_4892 Jag måste ofta bläddra lite i böckerna för att riktigt minnas stämningen och hur det var att läsa dem. Många böcker är också starkt förknippade med en person eller en period i livet.

Herman Hesse fick jag av pappa när jag var tonåring, han (pappa alltså) har stått för min litterära fostran. Det var en högtidsstund att stå och vänta medan pappa gnuggade händerna och vandrade längs raderna i bokhyllorna hemma i biblioteket (jo det är sant, pappa hade ett rum som hette biblioteket – han bor i en sån där stor paradvåning med flera stora salar i fil) för att välja något som passade.

IMG_4901Just den här utgåvan av Dostojevskij är så rolig för att ungefär alla jag känner har den i sin hylla – med obruten rygg. Den fanns på bokrean någon gång under andra halvan av 1990-talet.IMG_4897Ett hus åt Mr Biswas! Den här boken älskade jag verkligen när jag läste den någon gång i gymnasiet, jag delar den med min vän Linda som jag delar ett par hundra andra läsupplevelser med. (Och få saker gör en ju så förtjust som när man känner till, tycker om och har läst personen som får nobelpriset, och med rätta kan ropa äntligen!)
IMG_4907

Jag kände också en stor saknad till böckerna när jag packade upp dem. Jag läste så mycket förut – jag kunde ligga i soffan en hel dag, bokstavligen, och sträckläsa. Och min vision om livet på landet var att jag skulle sitta i en fåtölj framför brasan under den mörka årstiden – och i trädgården under den ljusa – och läsa. Plötsligt skulle jag ha både tid och ro. Men såklart hetsar vi på som vanligt, och jag har inte läst ut många böcker sen vi flyttade hit.

Men nu när det blir ordning i vardagsrummet ska jag se till att fixa en bra läsplats, och så ska jag sätta mig där istället för att lägga mig i tv-soffan – jo men det ska jag!

Ett svar på ”Alla mina böcker”

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *