Kategorier
Halleluja Uppvärmning Vedspisen

Äntligen varmt!

dsc01376

Medan jag var i Argentina fick vi vår luft-vattenvärmepump installerad. Vilken lättnad! Nu är temperaturen i hela huset stabila 19 grader. Sån lyx! Vi eldar i kakelugn och vedspis som komplement, för att minska elkostnaderna och för att det är mysigt.

På baksidan av huset, utanpå vardagsrummet, sitter själva pumpen – ett stort fult schabrak. Men vi är ju aldrig på baksidan. I källaren står tanken och lite annat smått och gott som jag inte vet namnet på.

Det låter och brummar en del faktiskt. Utedelen låter så det hörs in i vardagsrummet, men det stör mig inte så mycket. Däremot låter cirkulationspumpen (som ser till att det alltid finns varmvatten i rören) otroligt jobbigt. Vi har stängt av den nu – så det tar någon minut innan det kommer varmvatten i kranarna – och funderar på lösning.

Men bortsett från brummandet: aldrig mera sota vedpannan, aldrig mera släpa vedlass (eller i alla fall mycket mindre lass). Aldrig mera frysa. Känns helt fantastiskt! Hurra!

PS. Har ej sett den första elräkningen ännu.

2 svar på ”Äntligen varmt!”

Hmm…att stänga av cirkulationspumpen låter inte som nån bra idé…
Det är ju den som ska få värmen att cirkulera i rören, som ska värma upp huset..
Om den låter mycket så kan det gå att justera. Det brukar gå att justera hasigheten på den.

Nejdå, den cirkulationen är inte av – bara den som leder varmvattnet till kranarna, eller eg den som ser till att det alltid finns varmvatten till hands när man sätter på kranen. Nu får vi spola kallvatten nån minut innan det varma kommer…

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *