Djupströbädden

Vadå djupströbädd? Jo det är själva underlaget inne i fårens stall. I botten ligger torv, sedan hö (eller halm). Fåren trampar ner det och kissar och bajsar på det. Vi ströar med nytt hö (det som fåren inte vill äta ändå) efterhand och så byggs bädden på. I botten börjar den ”brinna”, det vill säga brytas ner. Det ger värme som gör att bädden blir perfekt att ligga på när det är kallt. Alltså det blir verkligen väldigt varmt! Ibland så man nästan bränner sig längst ner.

Det är ett smart system för får dels för värmen, och dels för att det inte kräver så mycket underhåll från vår sida – utom när man ska mocka ur alltsammans. Vilket jag håller på med i välkomsthagens stall just nu. Det är alltså förra årets djupströbädd, som även kossorna gick på i höstas. Jag tycker inte det känns som att djupströbädd funkar lika bra för kossor, man måste mocka ur koblajorna varje dag och de kissar ju mängder, så det blir mycket blötare än hos fåren.

I alla fall tycker jag att det är lite härligt att mocka ur djupströbädden (obs, skriver detta efter att ha gjort kanske en femtedel av jobbet). De flesta har nog någon slags maskin till det, men vi har inga maskiner och skulle ändå inte kunna köra in med dem i vårt stall.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *