Kategorier
Recept Självhushållning

Egen ketchup

Vi har så mycket tomater nu! Varje år händer samma sak: alla tomater mognar samtidigt. Vi brukar göra tomatsåser och squashgrund och frysa in, men i år har jag även gjort ketchup, så kul! Och GOTT! Herregud vad gott. Till och med Ines, familjens största ketchupkonsument och kinkigaste gom, tyckte den var godare än köpe.

Jag utgick från systrarna Eisenmans recept och plockade fram:

rapsolja
3 hela nejlikor
½ gul lök
2 vitlöksklyftor
2 msk tomatpuré
½ dl vinäger (jag tog rödvinsvinäger)
½ tsk svartpepparkorn
½ tsk gula senapsfrön
3 st kryddpepparkorn
½ kanelstång
en nypa cayennepeppar
½ tsk malen ingefära
1 msk salt
½ dl strösocker

Och så tomaterna förstås. 2,5 kilo klyftade. Jag valde de tomaterna som var lite fula och hade spruckit.

Som till exempel Brandy wine – godaste smaken, men inte den vackraste. Den här sjuka svulsten till tomat spricker alltid och ser hemskt oaptitlig ut.

Jag värmde en skvätt olja försiktigt i en stekpanna tillsammans med nejlikorna i några minuter, sen plockade jag bort nejlikorna och stekte finhackad lök och vitlök försiktigt. Efter en stund pruttade jag i tomatpurén och fräste någon minut till. Sen ner med fräset tillsammans med tomaterna i en mixer.

Sen silade jag allt genom en passersil ner i en kastrull. Egentligen skulle den gå genom en vanlig sil, men det hade jag inte tålamod till. (Ser ni mig?)

Ner med kryddorna – pepparkornen, senapsfröna och kanelen la jag i en tesil som fick koka med.

Enligt receptet skulle detta koka i ungefär två timmar för att reducera till en liter och få rätt konsistens, men för mig tog det fem timmar.

Men så himla gott blev det! En flaska till kylen, den håller i en månad ungefär. Två till frysen där de håller i tre månader. Men de kommer gå åt snabbare än så!

2 svar på ”Egen ketchup”

Rödvinsvinäger menade jag 🙂 Förtydligade i receptet för säkerhets skull. Men det kanske blir gott med rödvin också, vem vet!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *