Grisarna

Grisarna på Lilla Ekens gård tillhör den lyckliga procent som får leva i sin naturliga miljö – utomhus och med möjlighet att böka och lerbada. De äter kornkross och ogräs från trädgårdslanden ibland, men mest får de grönsaker och frukt som blir över från vår lokala Icabutik. På bilden syns Pia och Peggy smaska i sig rens från växthuset.

Våra grisar är linderödskorsningar. Linderödsgrisen är en svensk oförädlad lantras som gillar att gå ute året om – men med möjlighet att gå in och böka ner sig i den torra halmen i stian. Linderödsgrisen växer långsamt, köttet är mörkare än annat griskött och smakar mer.

Vi använder grisarna som markberedare – de rensar bort ogräs, luckrar upp jorden och bökar loss stenar åt oss. Under hösten kommer grisarna få en ny hage i skogen, och där de nu har bökat ska Jonathan plantera poppel.

Här är Peggy när hon var kulting. Hon och Pia kommer att få träffa galten i december och till våren blir det kultingar! Grisarna går till slakt framåt jul, är du intresserad av att köpa en julskinka, korv eller annat griskött kan du mejla Anna på brattannap@gmail.com.