Grisarna

*** Vi har slaktat våra sista grisar! Kanske börjar vi med grisar igen i framtiden, kanske inte. Men det finns fortfarande griskött till salu i gårdsbutiken, i Norrtelje lanthandel och på rekoringarna i Täby park, Norrtälje, Uppsala och Väddö.***

Grisarna på Lilla Ekens gård tillhör den lyckliga procent som får leva i sin naturliga miljö – utomhus och med möjlighet att böka och lerbada. De äter kornkross och ogräs från trädgårdslanden ibland, men mest får de grönsaker och frukt som blir över från vår lokala Icabutik. På bilden syns Pia och Peggy smaska i sig rens från växthuset.

Våra grisar är linderödskorsningar. Linderödsgrisen är en svensk oförädlad lantras som gillar att gå ute året om – men med möjlighet att gå in och böka ner sig i den torra halmen i stian. Linderödsgrisen växer långsamt, köttet är mörkare än annat griskött och smakar mer.

Vi använder grisarna som markberedare – de rensar bort ogräs, luckrar upp jorden och bökar loss stenar åt oss. Under hösten kommer grisarna få en ny hage i skogen, och där de nu har bökat ska Jonathan plantera poppel.