Håkan och de hopplösa korna

Varning för ointressant detaljerat inlägg om ko-avel!

För några veckor sen kom tjuren Håkan till byn – han syns längst till vänster i bild här nedan. Tanken var att han skulle betäcka Linda och Melissa som inte är dräktiga. Melissa har något knas med livmodern som gör att hon inte kan semineras, och Linda har inte tagit sig trots en massa försök. Men en man av kött och blod skulle göra susen, tänkte vi!

Nu har båda damerna brunstat, och båda fått en blödning efteråt – det vill säga de har inte blivit dräktiga. Teorin är att Linda är för tjock, och enligt experter behöver hon en tjur som är så långt ifrån henne som möjligt genetiskt för att det ska ta sig (Håkan är fjällnära, som är nära släkt med fjällkon). Melissa låter kanske inte Håkan komma till, hon har en kompicerad relation till mamma Linda där hon fortfarande beter sig som en kalv, och när hon brunstar söker hon sig till mamma och inte till tjuren. Helknäppt! Så för att bryta det bandet och för att Linda ska gå ner i vikt har vi flyttat Linda till en hage intill, där hon får gå på dåligt bete och ransonerat hö. Då tänker vi att Håkan kanske lyckas betäcka Melissa på nästa brunst, och Linda kanske tar sig om vi seminerar med en annan ras.

Så krångligt och omständligt allt detta! Såhär kan man förstås inte hålla på i en stor besättning med någon slags omsättning/vinstförväntan på verksamheten. Då skulle man väl slaktat ut dessa två besvärliga. Men de är väldigt fina djur, med bra gener (enligt grannen då, jag har ju ingen aning), och det vill man väl gärna avla vidare på!

Stay tuned för resultatet, nästa brunst blir runt den 17 december.


6 thoughts on “Håkan och de hopplösa korna

  1. Spännande! Blir väldigt nyfiken på vad det kan vara med livmodern som skulle omöjliggöra seminering men inte betäckning, har du mer detaljerad info? 🙂

    1. Den är vriden på något vis. Det kommer tydligen att rätta till sig när hon kalvar. Jag skulle ju inte betäcka en tacka med livmoderomvridning (eller vad det heter) men det här är nog inte riktigt samma sak.

          1. Den manövern föranleds av dräktighet och sällan den första i ordningen. Skulle det bli aktuellt en dag så kommer jag gärna och rullar både får och kor med er ?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *