Hejdå baggarna

Härom dagen åkte bagglammen till slakt – det var i tidigste laget med tanke på deras storlek, men i år fick man ta de slakttider som fanns, eftersom så många ville slakta efter den snustorra sommaren som inte gett tillräckligt med hö för vintern. Här står vännerna och mumsar i väntan på slaktbilen!

Baggarna är irriterande nog de som blir mest tama och tillgivna – man får ju inte fästa sig för mycket vid dem eftersom man ska äta upp dem sen. Men jag tycker det går bra ändå – och det är väldigt skönt att äta kött från djur som man vet har haft det bra och växt upp på det mest miljövänliga sättet. Slakta själv däremot skulle kännas jobbigt – nacka en tupp kan jag väl göra men det här är ju något annat. Hyckleri enligt vissa – men i så fall är det ju mer hyckleri att köpa kött i charken på Ica.

Nu väntar vi i alla fall på lammlådorna, och så småningom skinnen! I år får vi flera fina gotlandsskinn som vi tänkte försöka sälja.

Nu går vi in i nästa fas i fåråret – efter slakt väntar klippning av tackor och tacklamm. Baggen kommer i november hoppas vi, och då får tacklammen som inte ska betäckas än gå i trädgården. När betessäsongen definitivt är över får fåren flytta till vinterhagen. Under senvintern blir det klippning igen, och till våren kommer lammen!

Älskar cyklerna i livet på gården, gillar kontinuiteten, ombytligheten och (den relativa) förutsägbarheten.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *