I hönshuset är det inte så kul…

… fast lite roligare ändå efter att jag städade där igår. Inte skoj att vara höna på vintern, särskilt inte i vårt skruttiga hönshus och under rådande fågelinfluensa så man inte kan gå ut i trädgården ens när det är barmark (men alla gånger roligare än att vara industrivärphöna, alltid något).

Hönsen sitter inne i lilla lekstugan hela dagarna när det är snö, och det blir äckligt så himla fort. De bajar mängder och sprätter ut mat och matrester över golvet. Eftersom de är rädda för snö går de inte ut alls just nu. Dessutom gnager mössen sig in i hönshuset från alla håll och käkar upp deras mat. Jag smackade betong i alla befintliga mushål, så nu dröjer de väl ett tag innan de hunnit gnaga nya ingångar.

Jag la ut lite hö på snön i hönsgården och då trippade de ut, nyfiket skrockande.

img_1957

Här syns Chaplin längst fram, vår fina tupp Charlies syster. Längst till höger Bruno. De andra har inga namn eftersom barnen tappade intresset för hönsen när vi fick Bodil.

Charlie och Chaplin är kläckta i maskin och uppfostrade av Jonathan. Det var kul att ha dem inne i början, de satt hos Jonathan och kollade på tv (och bajsade på hans axel) och barnen lekte med dem, men naturruvade kycklingar är verkligen mycket enklare och så blir de naturligt en del av flocken och lär sig hönsbeteende av sin mamma. Våra höns är duktiga ruvare och duktiga mammor, vi har aldrig haft några problem. Så nu låter vi dem sköta det själva, vi märker när någon blir sugen på att ruva (dvs börjar samla ägg på hög inne under sittpinnarna istället för att värpa i ett rede), och då bestämmer vi om vi vill låta henne ruva eller inte – antingen får hon ha kvar äggen eller så plockar vi bort dem.

Just nu värper hönsen rätt bra efter ett uppehåll när de ruggade och efter att vi har satt in en lampa i hönshuset så det inte är mörkt 18 timmar om dygnet. Vi får säkert fem ägg om dagen, vilket känns skönt med tanke på de enorma mängderna mat de sätter i sig såhär års. På vintern går vi nog minus på hönsen.

Här nedan sys hönsen inspektera det nystädade hönshuset – så himla gulligt när de går runt och skrockar sådär tycker jag. (Och nej, standarden är inte så hög när detta gäller för ”nystädat”.)

4 thoughts on “I hönshuset är det inte så kul…

  1. Nu på vintern måste man verkligen påminna sig om att de iaf har det bättre än värphöns precis som du skriver. Vilken smart hönsmatsautomat ni har! För det är väl det röret är antar jag. Riktigt smart det gäller väl bara att få till svängen så att maten inte åker ut för snabbt. Smart 🙂

    1. Ja precis, det är en hönsmatsautomat som jag byggde av några avloppsrör! Himla smart, men nu tror jag att den har halkat ner en bit och bytt vinkel, så hönsen vräker ut mat.

  2. Man kan överväga att sätta in mer värme till hönsen under vintern. De äter först och främst för att hålla värmen, den energi som de sedan får i sig över det går till att producera ägg. I år har jag runt 10 plus hos hönsen och jag tror att den kostnad det innebär får jag igen i minskad foderåtgång och fler ägg.
    Tack för fin blogg 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *