Kalkoner – nytt försök

Jag vill så gärna ha kalkoner, det är ju självhushållarens dröm! Vi äter i princip aldrig kyckling längre eftersom den kravmärkta är så fruktansvärt dyr. Men det är så gott, och så användbart! Lösningen är att ha egna kalkoner, en enda kalkon ger ju mängder med kött.

Men det gick inte bra för vår kalkonuppfödning förra året. (Kalkonen på bilden ovan är tyvärr inte en av kalkonerna som nämns i texten.)

Bara tre ägg av tolv kläcktes (dålig kläckare, och kanske gjorde vi något fel). En kyckling dog i plötslig kycklingdöd, och en till dog i tonåren någon gång. Den sista gick med hönsen och levde ända fram till jul, då den plötsligt dog bara dagar innan vi tänkt slakta den till nyårsmiddagen!

Här går en av tonåringarna. (Gud vad gräsmattan var sönderbränd förra sommaren, får magknip bara av att se det. Hoppas på en blötare sommar i år.)

Men skam den som ger sig. Jag har beställt 12 nya ägg – ett dog i frakten, så elva kandidater hamnar i kläckaren om någon vecka när den är ledig (vi lånar av en kompis som kläcker hönskycklingar just nu). Håll tummarna för oss!

4 thoughts on “Kalkoner – nytt försök

  1. Wow, så spännande!! 🙂 Vi är också lite sugna på att skaffa kalkoner. Men det är mycket att sätta sig in i och fixa på gården innan det är möjligt, tänker jag. Men nu blev jag inspirerad, tack!

  2. Hur vet ni att ett ägg dog? Och kan de bara ligga och vänta i en vecka innan de börjar ruvas?

    1. Det var krossat 🙂 Japp, äggen kan ligga svalt och vänta på att ”sättas igång” i en vecka utan problem.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *