Kategorier
Får Lycka

Lamningen 2019 – fellägen, trillingar, jättelamm och pyttelamm

Igår kväll fick Ullis äntligen värkar! Vi övervakade fram till klockan ett på natten, då det gått fem timmar och vi började undra varför det inte hände något. På med handsken igen och gå in och känna! Det här lamningsåret alltså, herregud.

Jodå, det var två lamm som ville ut samtidigt. Fick putta tillbaka båda och bestämma vem som skulle komma först, leta rätt på rätt ben och rätt huvud och dra ut. In igen och fiska ut nummer två. Pausa. Misstänkte en trea eftersom hon var så sabla stor, in igen, och visst, där fanns en till. Lägesrätta och dra ut. Stackars Ullis var helt slut! Men hon var så duktig med alla lammen, de var stora och superpigga och kutade i princip omkring efter en kvart. Vi var så lättade! Jag grät nästan.

Titta på de beniga små rumporna! De här tre ser jätteknasiga ut, stora men ändå spinkiga, jätteöron och långa halsar. Som rådjurskid!

Här är lamningen 2019 i siffror:

Sju lammande tackor
19 lamm, varav 17 levande
Nio baggar och åtta tackor
Fem tackor fick trillingar (gotlänningarna och Bella)
Två fick tvillingar (Annika och Felicia)
Fem förlossningar behövde assistans; fyra fellägen och ett jättelamm som behövde draghjälp
En jätte – Goliat (Bellas) – och två pyttisar – David (Goliats lillebror) och Överlevaren (Ruts)
En dödfödd och en svagis som dog snabbt, båda lite missbildade tror jag (Ruts)
En veterinärutryckning mitt i natten – som räddade livet på både Rut och Bella och deras lamm (de flesta av dem)

Nästa år ska alla föda tvillingar I rätt position på utsatt dag (dagtid)! Så skönt det ska bli!

Nu är lättnaden och tacksamheten så stor! Jag ska städa, fixa i trädgården, sätta igång med trädgårdslanden, fråga mina barn hur de mår och så ska jag börja jobba igen!

Men allra först ska jag sova middag.

5 svar på ”Lamningen 2019 – fellägen, trillingar, jättelamm och pyttelamm”

Hokus, Pokus och Filijokus, Abra, Kadabra och Alakazam, Sim och Salabim, Wingardium och Leviosa, Överlevaren, Goilat, David, sen har vi ett tacklamm (syster till David och Goliat) och en sista kull med ett tacklamm och två bagglamm som saknar namn, förslag? 🙂

Svara

[…] Vid föra årets lamning fick jag hjälpa till handgripligen (ja precis, stoppa in handen och hela armen in i tackans livmoder och lirka ut lamm som låg fel/var för stora). Det är liksom en annan nivå jämfört med när vi jublade över varje liten kyckling och alla hönorna hade namn. […]

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *