Lamningsförberedelser

I helgen har vi fixat inför lamningen. Baggen Bolten åkte hem idag efter väl utfört arbete. Han är väldigt fin, ska bli så kul att se hur lammen ser ut!

Vi stallar in alla dräktiga tackor när det närmar sig, kanske två dygn före första beräknade lamningen. Tackorna får lamma i gruppen, det blir minst stressande för dem, men när en tacka väl har lammat ställer vi henne i en egen liten box tillsammans med lammen så att de får lugn och ro. Samtidigt kan vi ha koll på att lammen äter ordentligt, att tackan släpper efterbörden och repar sig efter lamningen, och att samspelet funkar som det ska mellan mor och barn. Efter två dygn (med två lamm, ett dygn per lamm gäller) flyttar vi över tackan och lammen till stora stallet. När alla är samlade där är det mitten på april ungefär, bra tillfälle att ta träckprov och eventuellt avmaska. Sen öppnar vi dörrarna och släpper ut fåren på välkomstbetet – en liten hage som vilat i ett helt år och därför nästan säkert är parasitfri. Lammen är extra känsliga för parasiter, så det blir en bra start för dem. Här går de i några veckor, med möjlighet att gå in i stallet när de vill, innan de får flytta till sommarbetet.

Vi flyttade in en rundbalshäck i stallet och byggde en baksida av en gammal dörr, och en liten grind bredvid.

Och så gick vi ett varv i nya välkomstbeteshagen och kollade kvaliteten på stolpen (svårt att veta om de sitter löst när allt är fryst, men man kan ju se om något är ruttet/skadat). Vi kommer att behöva dra om eltrådarna så de hamnar på rätt höjd för lammen, och fixa en del med hörnen, slå ner stolpar som krupit upp och byta ut några stycken.

Svårt att tänka sig att det bara är några veckor kvar tills det är vår och lammen springer runt här! Längtar ihjäl mig nu.

För resten, jag tänkte försöka få till en livesändning från lamningen på Lilla Ekens instagram, vore det kul?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *