Mera bröd

Jag bakade ett så himla gott bröd på min rågsurdeg igår. Jag vet att världen står i brand, men jag bakade ändå och det var skönt. Och gott!

DSC00422 Älskar den där lite sega känslan som surdeg ger. Och så får vi äntligen tillräckligt med ägg för att äta äggmackor på morgnarna!DSC00429Här är receptet:

Dag 1, på kvällen:

100 g surdegsgrund (recept här)
150 g vetemjöl
150 g vatten

Blanda, dra plast över bunken och låt stå över natten.

Dag 2, på morgonen:

Nu ska fördegen vara bubblig och fin. Blanda i:

470 g vatten, 40 grader
400 g manitoba cream
250 g vetemjöl special
150 g rågmjöl
1/2 tsk torrjäst (hade nog kunnat uteslutas)
1 msk honung

Kör på låg hastighet i hushållsassistenten i fem minuter.
Låt vila i fyra minuter.
Kör på medelhastighet i fem minuter.

Tillsätt 20 g salt (det låter mycket men det behövs) och 2 msk anis.

Låt jäsa i 3-7 timmar i rumstemperatur – degen ska bli minst dubbelt så stor. Egentligen ska man jäsa surdeg i en 10 liters plastlåda smord med olja – har aldrig riktigt fattat varför, men i en del recept ska man vika in degen ett par gånger under jäsningen, kanske beror det på det? Hur som helst har jag slarvat bort min platslåda, så jag lät degen jäsa i bunken, och det gick utmärkt.

Har du en baksten sätter du in den i ugnen i god tid och ställer temperaturen på 275 grader. Jag hade visst slarvat bort bakstenen också (den är svintung, hur kan man förlägga den…?) men det blev gott ändå.

Dela degen i två delar, rundriv dem och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Pudra med mjöl och gör några snitt. Ställ in plåten i nedre delen och släng samtidigt in två isbitar i botten av ugnen. Gädda i 275 graders värme i tio minuter. Sätt in en termometer i det ena brödet och sänk temperaturen till 225 grader. När brödets innertemperatur är 98 grader är brödet klart. Låt svalna på galler.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *