Mysan

På gården intill oss, Stabby Gård, föddes kalven Mysan för ett och ett halvt år sen. Efter ett kort men förmodat lyckligt liv där Mysan fått gå ute, äta foder som producerats på gården och gödslats med hennes eget bajs, skickades hon till Roslagens slakt och chark en mil hemifrån. Där är man extra mån om att inte stressa djuren vid slakt – till exempel får de själva gå in i transporten i sin egen takt (något jag tycker låter makabert, men det var såklart skönt för Mysan). Så sannolikt var Mysan även hyfsat lycklig när hon dog.

bild

Nu ligger en fjärdedel av Mysan i vår frysbox och väntar på att bli uppäten. Och vi måste lära oss hur man tillagar fransyska, rostbiff, ytterlår, innanlår, entrecote, filé och rulle. Rulle liksom, vad är det ens?

bild3Hur som helst är vi så glada för Mysan, och jag fantiserar om nästa år då en hel måltid hemma hos oss kan vara producerad av oss eller grannarna – grönsaker och potatis från våra land, lingon och svamp från skogen kanske, kött från granngården eller från skogen. Så långt ifrån det man köper i affären, inplastat och helt anonymt. Vet du vem dina köttbullar var eller var din rulle växte upp?

10 thoughts on “Mysan

 1. Jag vill smaka Mysan! Av nån anledning fick jag Lyckliga gatan (fast då Lyckliga Mysan) på hjärnan nu. Hon kommer älska att besöka min mage.

  1. Nej jag förstår om du tycker det är hemskt, det skulle jag också tycka om jag var vegetarian av etiska/moraliska skäl. Jag tycker att det är helt i sin ordning att döda djur för att äta dem – men jag tycker att djuren ska ha det bra. Tänker att ett egennamn ändå tyder på det.

  1. Min man är inne på det – han är mer intresserad av djur än vad jag är, jag vill gärna ha höns men det räcker gott och väl. Luktar inte grisar illa?

   1. Nja… Om du har de precis vid huset kanske.. Vi har de kanske 100m bort o vi känner ingenting :). De äter allt hushållsavfall och bökar upp jorden nåt fantastiskt. Plus att de faktiskt är väldigt personliga och underhållande.

 2. Hej! Läser många bloggar men brukar aldrig kommentera. Hamnade här av någon slump då jag är vän med Jonas och Fia. Det är så kul att läsa din blogg för varenda inlägg kunde jag skrivit själv. Lämnade Hammarbyhöjden för en liten gård i Skåne för två månader sen och känner igen mig i så mycket. Allt från lyckan i att sitta vid elden, till att fullkomligen älska att shoppa och tvetydigheten i att ha två bilar och bli ”hemmafru”. Det jag i alla fall ville komma till är att jag också köpt en bit ko av grannen och jag gjorde porterstek av rullen. Fantastiskt! Det andra är att du kan lägga ner urtekrams deo, den är sämst av alla. Prova thaisten, det är grejen. Ha det gott!

  1. Vad roligt! Tack för tipset med porterstek! Men du måste naturligtvis börja kommentera – hade besparat mig flera dagars stinkande armhålor. Thaisten alltså, ska kolla upp det 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *