Sixten plockade en liter späda fina nässlor härom dagen. Det är ju jättenyttigt och allt, men ingen i vår familj gillar nässelsoppa. Så jag gjorde nässelpesto!
![](http://www.utispenaten.se/wp-content/uploads/2019/04/IMG_4044-1024x805.jpg)
När nässlorna är färska luktar de syrligt som svartvinbärsblad, ljuvligt! Jag rensade nässlorna och tog bort de grövsta stjälkarna.
![](http://www.utispenaten.se/wp-content/uploads/2019/04/IMG_4045-1024x768.jpg)
Sen förvällde jag dem – ner i kokande lättsaltat vatten en minut eller två.
![](http://www.utispenaten.se/wp-content/uploads/2019/04/IMG_4047-1024x768.jpg)
I mixern slängde jag ner: solrosfrön, nässlor, vitlök (tog två klyftor men borde tagit en), parmesanost, pressad citron, salt (lite, eftersom parmesanen är salt) och svartpeppar. Mixade och hällde samtidigt i olja.Jag gillar kallpressad rapsolja för att den smakar lite nötigt.
![](http://www.utispenaten.se/wp-content/uploads/2019/04/IMG_4049-1024x768.jpg)
Blandade med pasata, tomater, stekta halloumikuber och lite extra parmesan. Mmm!
![](http://www.utispenaten.se/wp-content/uploads/2019/04/IMG_4050-1024x768.jpg)
Gratis middag, tänkte jag skriva, men: middag med en gratis ingrediens!
2 svar på ”Nässelpesto”
Jag brukar ha västerbottenost när jag gör nässelpesto. Också en höjdare.
Gott! Då blir den helsvensk 🙂