Kategorier
Besvikelser Framtidsfantasier Gnäll Odla Renovering Trädgården

Saker jag är oroande ointresserad av

IMG_6466
Sak jag är bra på – slappa framför brasan.

Djur. Jag gillar hundar men bryr mig egentligen inte om några andra djur. Höns ska bli trevligt tänker jag, de är lätta att sköta (?), roliga att titta på och så lägger de ägg. Jonathan vill ha grisar och får, alla grannar har hästar och ja, det verkar liksom ingå i livet på landet att man ska rusa in efter kikaren när en havsörn syns på himlen eller nyfiket kika ut på småfåglarna i fågelmataren. Helt ärligt, jag kunde inte bry mig mindre om alla dessa varelser som existerar parallellt med mig men har mycket lite med mig att göra.

Odling. Det är ju faktiskt oroande på riktigt med tanke på våra idéer om självhushållning. Jag är himla sugen på att tillaga och äta saker vi själva har odlat, tycker alltid det är härligt med hemodlat när vi får av mamma eller svärmor. Men jag har aldrig känt nåt intresse av att odla själv, tittar bara förstrött i odlarböckerna, och när jag tänker på vårt växthus tänker jag på hur jag ska inreda och hur jag ska sitta där och dricka te under ljusa vårkvällar när det är för kallt ute, inte på vad vi ska odla där. Kanske förändras detta med tiden…

Hantverk. Jag är verkligen en väldigt otålig person, inte ohändig kanske men helt olärd. Man måste liksom gilla att snickra om man har ett hus, sägs det. Och jag kommer ju bli tvungen att lära mig en del. Till exempel måste ju alla fönster renoveras… Taket läggas om… Väggar tapetseras, golv slipas.

Som tur är gillar Jonathan allt detta. Jag gillar att inreda huset, att slita i skogen och med veden, att elda i vedpannan, att vara i naturen och att slappa framför brasan. Kanske kompletterar vi varandra rätt bra då.

PS. Klippa gräset gillar jag också.

4 svar på ”Saker jag är oroande ointresserad av”

Tricket är att odla lätta grejer. Man måste kanske vattna lite, men om du orkar det så rekommenderar jag, från ”frö”: zuccini/squasch, potatis, morot, palsternacka, kålrot, sockeärta, jordärtskocka (typ välj de 3 du tycker är godast) och från färdigköpt planta: tomat, persilja, gräslök, timjan, basilika, sallad. Jag hade ekologisk kruksallad på balkongen, och den fick bladlöss, så efter det kör jag med oekologiskt. Men jag är bara en lat hobbymiljömupp. Plus att en ju kan plocka kirsch-kål, nässlor, tistlar och en massa andra trendiga, vildväxande örter. Finns säkert någon bok och 435 bloggar om det. Gott nytt år!

Ha, ha! Som jag känner igen mig själv för åtta år sedan! Tänkte på det senast idag när jag släpade en 15 kg säck med vildfågelfrö: Hur KUNDE jag vara så ointresserad av småfåglar förr?! De är ju HELT fantastiska!
Och odling. Jag visste inte ens vad en perenn var när vi flyttade till gården. Det dröjde fem år innan jag vågade sätta spaden i marken, på riktigt. Då blundade jag och sa farväl till den lilla funkian. Men den överlevde – och sedan dess har både den och intresset vuxit. Kanske blir det så för dig också, kanske inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *