Kategorier
Arbetsrum Inredning Uppvärmning Vedspisen

Sätter dörr för stugan

Den senaste tiden har det varit riktigt kallt i sovrummet på morgnarna. Vi har inte satt på värmen än, och de gamla dragiga fönstren släpper  in generöst med kylig utomhusluft. Dags att sätta i innerfönstren!

Jag plockade fram vadd och fönsterremsor och tänkte som vanligt på Tomtebobarnen, där far (eller mor, som jag alltid läste för barnen eftersom jag bytte plats på far och mor i sagan pga könsstereotyp) sätter dörr för stugan. Jag vet att jag har sagt det förr – men det är när vårt liv påminner om Tomtebobarnen som det är som bäst. När vi går ut i skogen med yxa och hugger ner svamp och sånt. Nämen på riktigt, den sagan är en så fin beskrivning av en liten familj som lever i samklang med naturen.

Hur som helst! Jag rullar ihop en tidning och klär den med fönstervadd och lägger innanför det yttre fönstret såhär. Det ska absorbera eventuell fukt/kondens, så att inte träet börjar ruttna. Som synes har vi inte renoverat fönstren den här sommaren heller. Men NÄSTA sommar, då! Tänker att jag ska måla engelskt rött på utsidan, det blir väl fint.

Innerfönstren på plats! I alla skarvar klistrar jag fönsterremsor för att det ska bli tätt. Helt tätt blir det aldrig, och det ska det inte vara. Eller man vill helst att det inre fönstret är tätt in mot rummet, medan det yttre ska kunna släppa in och ut lite luft.

(Möbleringen i sovrummet är semi-tillfällig – vi påbörjade en stor rockad för snart ett år sen när Jonas skulle flytta hit, som kom av sig eftersom rumsindelingen blev annorlunda än vi tänkt från början. Nu ska vi bara hitta någonstans att placera de hundra byråerna som står där sängen egentligen ska stå, så vi kan ställa tillbaka sängen…)

Det var skönt att få det gjort, och det var mycket varmare i morse, fast vi inte satt på värmen. Än räcker kaminen i hallen och kakelugnen i vardagsrummet där nere verkar det som. I dag sitter jag i arbetsrummet och eldar i vedspisen också – jag tror inte den är så effektiv, men mysigt blir det!

Andra saker vi måste hinna med innan det blir vinter är: plocka de sista äpplena och beskära äppelträdet, skörda det sista i trädgårdslandet och sätta vitlök, rensa och städa i växthuset, bära in utemöbler och krukor från trädgården och plantera lite lökar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *