Sista förberedelserna

Nu har jag gjort de sista förberedelserna, nu kan lammen komma! Jag värmde upp med fika och en extra koll på Gård och djurhälsans lamningsfilm för att fräscha upp kunskaperna.

Det känns som att vi har koll, men vi har ju bara haft två lamningar och det finns en massa situationer som kan uppstå som vi inte har erfarenhet av alls. Lite nervöst!

Fellägen till exempel, att lammet inte ligger rätt och därför inte kan komma ut, har vi aldrig råkat ut för. Händer det måste man stoppa in handen (och halva armen) hela vägen in i livmodern, rätta till och dra ut! Och det är inte lätt att veta vad som är vad därinne.

Men att förbereda sig ordentligt, det ger en illusion av kontroll i alla fall. Jag gick igenom alla prylar, rengjorde och sorterade upp i plastpåsar.

Det mesta här i lådan är sånt som behövs om man behöver gå in i tackan – rengöring, glidmedel, handskar, såna saker. Här ligger också sond och nappflaska till lamm som inte kan eller orkar dia.

Sen gick jag ut och gosade med tackorna. Nu när det drar ihop sig vill man gärna vara med dem en stund varje dag och kolla läget.

Bella borde lamma först, hon fick träffa baggen några dagar tidigare än de andra. Tisdag är hennes due day, men det kan ju bli några dagar tidigare eller senare.

Men hon är inte den som ser mest redo ut tycker jag. Hon är ju liten och nätt så hon är inte så tjock fast det snart är dags, men lyfter man på svansen och kollar juver och könsdelar så ser hon inte ut att vara på g alls.

Denna stackare däremot, Doris, hon verar vilja lamma vilken dag som helst. Det är för tidigt för henne så det dröjer nog någon vecka till, men hon har ont och stånkar redan. Magen har sjunkit ner också.

Jag lider med henne, det är inte bekvämt alls att vara höggravid! Ska bli så spännande när lamningen sätter igång. Ska jag livesända lamningarna i år tycker ni?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *