Kategorier
Besvikelser Katastrofer av mindre eller större omfattning

Skärpning

Jag tror jag är världsmästare i prokrastinering. Det är så SVÅRT att få saker gjorda när man lufsar omkring hemma! Jag vill absolut inte byta liv och börja jobba på en arbetsplats, det är inte det. Bara att jag måste hitta något sätt att förhålla mig till detta liv utan ramar och regler.


Ett knep som funkar hyfsat för att komma igång är att byta plats i huset. Just nu sitter jag här i vardagsrummet.

Det svåra är ju att jag inte har några hålltider alls. Dagen börjar på sätt och vis när de andra åker hemifrån, jag går ju alltid upp klockan sju. Och man kan säga att arbetsdagen tar slut när barnen kommer hem vid halv fyra-fyra. Men däremellan – ett enda stort odefinierat blurr!

Jag tror jag måste bli strängare mot mig själv (haha) och ha en mer uppstyrd plan över hur dagen ska se ut. Eftersom jag alltid följer minsta motståndets lag är det så lätt att fastna i exempelvis brödbak (pågår just nu), bloggande (check), städning av hönshus eller sortering av tvätt, istället för att sätta sig vid datorn och TA ITU.

Kanske hjälper det om jag har en tydlig dagordning, som ett schema?
10-12: skriv den där texten.
12-13: lunch och hundpromenad.
13-15: skriv den där andra texten.
15: fika osv osv.
Men jag känner mig själv. Frukosten kommer att dra ut på tiden, jag kommer att börja fota grejer till tradera eller något annat och hela dagen blir försenad och jag blir inte klar med allt. Och det värsta är att det inte gör så mycket, jag kan ju lika gärna göra det imorgon. Bara det att i det stora hela blir väldigt lite gjort. Jag slösar bort mitt liv!

Ni andra som jobbar självständigt/hemifrån, hur gör ni? Ge mig era bästa tips för självdisciplin!

6 svar på ”Skärpning”

Har tyvärr inga tips . Här slösas det också enormt mycket tid, men oftast tycker jag att det är rätt så skönt men ibland blir det fruktansvärt stressande då jag har en tendens att skjuta upp saker så länge det bara går. Det funkar ju bra med något som har en faktisk deadline men mycket sämre med sånt som är lite flytande, ska bli klart någon gång typ. De blir sällan klara ???

Tur att jag har deadlines! Skulle aldrig missa en deadline, så till slut gör jag ju det jag ska ändå. Tycker faktiskt också ofta att det är skönt, men ibland får jag bara nog av att allt går så segt.

Svara

Jag har en timanställning som jag själv styr rätt fritt över. Kan oftast jobba hemmifrån. För mig är det inte så många timmar det rör sig om men jag bestämmer på helgen hur jag tänkt lägga upp veckan, oftast jobbar jag måndag och tisdag förmiddag. Och då sitter jag framför datorn mellan åtta och tolv, utan ”ska bara”. Jag använder en app för att hålla reda på tiden. Om jag senare i veckan gjort allt annat jag ville få gjort kan jag sätta mig några timmar då också. Älskar friheten och flexibiliteten.

Åh, jag önskar att jag var som du! Kanske borde skaffa en app. Har hämtat något som heter pomello eller nåt sånt, men det gick sådär pga orkade inte lära mig den pga teknikfiende… 🙁

Svara

Den jag använder heter Time Sheet, app store. Trycker Start när man börjar och Stop när man är klar, går även att pausa. Kan se hur mycket man har jobbat per dag och månad och jag som rapportera vidare kan maila mina tider. Jag har alltid gjort ett mentalt schema över hur veckan ska vara, utan att tänka på det. Hatar att känna mig stressad. Sen är det skönt att ha en bufferdag ifall något dyker upp, roligt eller tråkigt.

Tack, ska kolla upp den appen! Det är faktiskt skönt att mäta sin tid, så känns det som att man varit duktig 🙂 Faen alltså, nu ska det bli ordning!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *