Kategorier
Besvikelser Djur Höns Mat Natuuuren Recept

Skogens skafferi och massdöd i äggkläckaren

Den här sommaren ser jag verkligen fram emot att ta tillvara det naturen bju på! Plocka, sylta, safta, torka, frysa, och plocka fram en liten bit sommar mitt i mörka midvintern.

Förra sommaren var allt kaos eftersom vi precis flyttat hit – jag störtade ut en tidig morgon och rafsade vinbären av buskarna och slängde in i frysen, det var allt jag hann med, vi var upptagna med att försöka hitta stekpannan och osthyveln och lista ut hur tusan vedpannan fungerade. Några skogspromenader var det inte tal om!

Men idag var Jonathan och barnen i skogen på förmiddagen och kom hem med det här:
IMG_0499

Och det här:IMG_0501 IMG_0510

Barnen rensade svampen som hamnade i en god kantarellpasta med parmesan, och jag bakade en kaka med blåbären, smultronen och några jordgubbar.IMG_0513

Höftade lite, men ungefär såhär gjorde jag:

Smeten:
3 dl socker
3 dl mjöl
150 g smält smör
4 ägg
1 tsk salt
1 tsk bakpulver

Blandade allt – torra ingredienser först. Smörade en form och bröade med kokosflingor. Hällde i smeten. Doftade lite bourbonvanilj över bären och rörde om. Tippade bären över smeten. Gräddade i ca 35  min i 175°.

Kakan blev så gul av våra lyckliga hönors ägg att Jonathan trodde det var saffran i. Och så blev den fantastiskt god!

PS. Några som inte var lyckliga var kycklingarna i äggen i äggkläckaren – de dog allihop innan de kläcktes. Så snopet! I vardagsrummet står en tom kycklinghage som aldrig kom till användning. Snyft.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *