Tapethistoria

I måndags var jag och gjorde reportage för TT hos Handtryckta tapeter på Långholmen – så fint och insprerande ställe! Här huserar Mäster Mats, en av några få entusiaster som sysslar med att bevara gamla tapeter. Affärsidén är att man kan komma med en skruttig gammal tapetbit, så nyproducerar de tapeten enligt konstens alla regler.

IMG_3651

Som vanligt när jag går in i jobbmode glömmer jag att fota, men innan jag gick slet jag upp telefonen och knäppte den här bilden på några fina färggranna bårder. Reportaget kan du läsa i din lokaltidning i mitten/slutet på januari.

Jag är nu mycket sugen på att beställa tidsenliga handtryckta tapeter av Mats till vårt vardagsrum istället för att köpa plastiga easy up. Jag skickade en bild till honom på en tapet vi hittat i en garderob här:

IMG_3674Och han tyckte den var mer 1910-tal (nyempire/wienerjugend) än 30-tal, fastän huset är byggt 1934. Och det stämmer ju med stilen i övriga huset som är mycket mer 10-20-tal. Mats tänkte att de som byggde huset kanske hade med sig tapeter från sitt förra hus. Måste fråga Runar, som bor granne med oss och har bott på vår gård i nästan hela sitt liv – och vars pappa byggde vår kåk!

Har ju blivit lite besatt av byggnadsvård nu känner jag, efter att ha kollat på den mysiga serien Det sitter i vägggarna. Kanske slutar det med att vi bor i ett museum här hemma. Men jag tror inte det. Vi är inte så ortodoxa av oss för det mesta.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *