Kategorier
Får Lycka

Trillingar inatt

Här ser ni en trött men nöjd fårbonde som tar morgonkaffet mitt på förmiddan. Inatt började äntligen lamningen, men vilken dramatisk start det blev! Jonathan var nere klockan tre och ringde mig och sa att Doris fått ett vitt bagglamm, och att nästa var på väg. Jag väckte Ines och familjens vän Sanna som sov över, de var lovade att få vara med, så gick vi ner.

Lilla bagglammet Hokus som redan var född, så fin! Vit krusig päls och en liten svart prick på ena benet. Han var pigg och redan uppe och diade.

Andra lammet syntes på väg ut, men det hände inget fast Doris krystade som tusan. Jag kände efter och hittade bara ett ben under nosen. Det duger inte! Snabbt tvätta av, på med handskar och glidmedel och köra in armen. Jag fick trycka tillbaka lammet hela vägen in i livmodern och leta rätt på det andra frambenet. Det var faen inte lätt att veta vilka ben som var vilka, jag kände nämligen ytterligare ett lamm därinne. Men jag fick tag i rätt framben, och tacklammet Pokus kom ut!

Men även trean låg fel, hon kom med bara huvudet först och två bakslagna framben. Vi hann knappt ladda om förrän hela huvudet var ute, men det gick att trycka in och börja om, och sen kom även Filijokus ut levande och pigg. Hon är en exakt kopia av Pokus, så de får båda representeras av bilden ovan (sorry för usla bilder, det var rörigt och mörkt).

Vilket härke det var att reda ut det där! Jag har aldrig behövt rätta till fellägen förut, det var så svårt att känna vad som var vad, och så är det så trångt! Och så synd om Doris som blev fasthållen och bråkad med. Varje gång hon krystade fick jag pausa och hålla emot för att lammet inte skulle komma ut fel igen. Men allt gick som sagt bra! Så skönt!

Doris är en så duktig mamma, tar hand om alla tre, slickar, ger di och pratar med dem. Nu får de stå i lamningsboxen och bonda ordentligt i några dygn, och vi ska hålla koll så att alla tre lammen växer ordentligt och ingen hamnar på efterkälken. Det är inte alla tackor som klarar trillingar. Men gotlandsfåren är fantastiska!

Avslutar med en bild på Doris från härom dagen. Inte konstigt att det var tre därinne!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *