Vardagsrummet, vårt sorgebarn

Vårt vardagsrum är stort och mörkt. Vi har nästan gjort det färdigt – slipat golven och platsbyggt bokhyllor – men det är ändå som att vi inte får till det. Det är svårt att möblera ett stort kvadratiskt rum tycker jag! Dessutom bildas högar överallt eftersom det flyter omkring en massa prylar utan plats härinne. Vi tar ett vänstervarv och gnäller lite:

Det är jättemysigt att sitta i fåtöljen framför brasan – men man saknar alltid en avlastningsyta att ställa tekoppen/datorn/stickningen på. Förstår inte var man skulle ha den dock, så att den inte är i vägen. Stegpallen står där tillfälligt, och den snubblar man på när man passerar. Det är också bökigt att komma åt veden bakom fåtöljen. Lampan står också ivägen för veden. På väggen ovanför har Jonathan satt upp en lampa som inte fyller sitt syfte – det blir inget bra ljus när den är tänd, den ger inte punktbelysning vid fåtöljen, och man måste klättra upp på något för att nå att tända/släcka den.  Bokhyllorna som Jonathan byggde är så fina! De här två karmstolarna och det lilla bordet är också väldigt fina, men ingen sitter någonsin där, utan istället blir det uppsamlingsplats för böcker, schackspel, renhorn (!) och julpynt (!) och hopplösa prylar som inte har någon plats. Och tapetseringsprylar, eftersom jag snaaaart ska tapetsera härinne! Vi kanske bara borde slänga ut de där möblerna och ha en fin matta här eller nåt?I nästa hörn, nästa bokhylla. Här råder kaos i de nedersta hyllorna pga för många spel, men det är väl bara att rensa upp. Det här bordet är lite för stort för att bara stå där. Praktiskt att sitta här när vi är många, men annars blir det här en död yta/lagringsplats för skräp. Belysning över bordet saknas också. Och gardinerna sitter för lågt, det stör jag ihjäl mig på! Men orkar inte fixa pga ska ju ändå ta ner när jag tapteserar.
Det här hörnet ser kalt ut, men det blir nog fint när tapeterna kommer upp (inshallah). Vi sitter ofta hela familjen i sofforna och läser, så här behövs också bättre belysning! Fattar inte hur det ska gå till dock, den ena soffan står ju fritt i rummet, ska man hänga lampor från taket då? Väggenbakom soffan måste jag göra något med innan jag tapetserar, den är bubblig och har flera hål i sig. Den väggen är den främsta anledningen till att jag inte kommer igång med tapetserandet.

Finns det en inredningsintresserad person bland mina läsare, träd fram och ge mig dina bästa tips i kommentarsfältet! Fritt fram även för folk utan koll att spekulera i varför vi inte får det här rummet att funka. Tack!

6 thoughts on “Vardagsrummet, vårt sorgebarn

 1. En med noll koll men många åsikter här! Tror problemet är att det är spretigt. Vilket du delvis kommer fixa med tapet. Jag säger: ut med möblerna ingen använder. Alla saker som samlar skräp ska bort. Ta in mattor, en jättestor under soffgruppen som kan samla ihop det hörnet. Sen läslampor, till den soffan som står i rummet får ni ha golvstående lampa. Kan man dra fram hela gruppen lite så även de andra soffan står fritt? Det tror jag skulle vara fint. Finns det mkt plats kan ni prova med skänk/bänk mot väggen bakom. Superhärligt ju.
  Är matbordet för stort kanske man kan byta det mot ett med skivor så man kan anpassa storleken efter behov. Och så en lampa/lamprad över det.
  Kolla Trendensers olika inlägg om lampor, tapet osv hon har såå många bra tips!

  1. TACK! Tror du har rätt. Bort med det som inte används och så bättre belysning. Ska kolla trendenser 🙂

 2. Några förslag:
  Ställ fåtölj och golvlampa i bokhörnet, flytta de två stolarna (om de alls ska vara kvar i rummet?)
  Om man behöver kunna gå förbi ganska nära kaminen så kanske det inte funkar med stolar där, puff/sittsäck på golvet istället? Kanske en som står vid veden och enkelt dras fram för att kunna sjunka ner i framför en eld?
  Används bordet ofta som matplats? Om det bör stå kvar så lägg på en fin duk och ställ dit stolar så det ser ”färdigt” ut, kanske kan användas för läxläsning, spel och pyssel? Om ni gör sådant i köket kanske inte ett så stort bord ska vara i detta rum.
  Ser fram emot ett uppföljande inlägg 🙂

  1. Tack 🙂 Mkt bra tips! Ja, jag har planerat ett efter-inlägg om det färdiga vardagsrummet i några år nu, hehe. En dag!

 3. Ett svårmöblerat rum. Jag hade ställt matbordet där soffgruppen står nu och placerat sofforna på en rad framför fönstren mellan bokhyllorna, för att liksom öppna upp rummet och ge blickfång mot kakelugnen. Sedan hade jag tagit bort fåtöljerna och det lilla bordet. Min inredningsfilosofi har alltid varit attt minimera alla fria ytor, för då finns det ingenstans att lägga småsaker på. Då tvingas man att ta hand om prylarna direkt.
  Soffbordet kan tex bytas ut mot fotpallar.

  1. Åh, det var en intressant idé, tack! Måste prova att släpa runt sofforna lite. Man låser sig lätt vid att vissa möbler ska stå på ett visst sätt tycker jag. PS. I köket har jag minimerat antalet fria ytor enligt din princip – där hamnar travarna med böcker, tidningar, post, teckningar osv på golvet 🙁

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *