Kategorier
Självhushållning Uppvärmning

Veden – ett nytt system

Nu när vi inte värmer huset med vedpanna längre är inte vedtillverkningen riktigt lika betungande. Vi försöker elda så mycket som möjligt i kakelugnen (och snart i kaminen) för att minska elanvändningen, men det blir ju ändå inte ens hälften av den tidigare förbrukningen. Vi tänker att vi behöver ta ungefär 20 träd per år för att vara självförsörjande på ved. Just nu håller vi på med veden vi ska använda nästa år. Jonathan har tänkt ut ett smart system såklart.

Istället för att kasta den kluvna veden i en stor hög, packa den i något, köra upp den till huset och packa om den härinne så travar vi den direkt i ställningar som vi sedan kan ta in.

img_1926Här händer det. I vagnslidret kapar, klyver och travar vi i ställningarna.

img_1837

Sen bär vi ut ställningarna och travar i två lager på lastpallar.

img_1927img_1882Och här får veden stå och torka. Jonathan ska bygga en kärra till fyrhjulingen som kan ta en hel sån där lastpall och köra upp den – så småningom har vi tänkt bygga ett vedskjul i trädgården som en mellanstation. Sen ska veden in i vardagsrummet där den få stå här:

img_1933Jonathan har byggt en liten ”klack” så att ställningarna lutar lite bakåt och inte tippar. När jag har tapetserat här (inshallah) sätter vi en plexiglasskiva bakom för att skydda väggen.

Egentligen är det för tidigt att utvärdera det här systemet, men det känns så fiffigt! Nästa vinter när vagnen och alla ställningar är färdigbyggda (det behövs ju hur många som helst, just nu gör Jonathan nattpass i ladan och bygger och bygger), och kanske till och med vedskjulet i trädgården, kommer det rulla på så smidigt med vedtillverkningen.

3 svar på ”Veden – ett nytt system”

Ett fantastiskt system! Och fin ved. Håller själv på att jobba mig igenom småpinnarna från en lönn vi fällde första året. Omöjliga att få fjutt på okluvna så varje liten pinne måste klyvas och de kan ju inte stå upp och det behövs ju hundra pinnar om dagen 🙁
Men har faktiskt ett tips som kan göra även ert perfekta system ännu perfektare; så fort det brunnit ur, lassa in nästa lass på förvärmning! Jättelätt att tända sen och då kan man dessutom ta in veden direkt utifrån istället för att förvara den inomhus, om ni nån gång lyckats tömma alla de där ställningarna alltså! (här har vi inte plats för ved inomhus..)

Förresten skulle jag gärna komma och hälsa på snart om jag får. Ett besök lätt förklätt till jobbresa, ni bor ju nästan längs min väg till Norrtälje!

Åh de är sabla pinnarna. Vi har försökt blanda in dem i den vanliga veden. Jaa, kom och hälsa på! Mkt bra idé!

Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *