Vi bygger trädgårdsland

Eftersom våra gäster blev sjuka har vi fått en massa gjort i trädgårslandet i helgen. Såhär ser det ut just nu:

DSC00474Vi har byggt en sarg runt hela området där vi ska odla, och häftat fast markduk från insidan som vi sedan vikt ut och tryckt ner i jorden på utsidan (den svarta kanten runtom) för att hindra mördarsniglar från att krypa in underifrån. För att hindra att de tar yttervägen har vi apterat med ett snigelelstängsel (Jonathan har hittat på många fiffiga lösningar som bland annat inbegriper en blinker från en bil, får bli ett eget inlägg sen).

Längst till vänster i de tre lådorna ska vi ha jordgubbar (det har vi också i två andra land där vi odlade förra året – jag vill ha massor av jordgubbar, äta till frukost varje dag, göra saft och sylt och frysa in). Sen ska det bli fyra rader med tre sängar i varje rad. Mellan sängarna ska vi ha gångar med flis. Under halmen till höger – och även under halmen som är utanför sargen en bit bort – har vi satt potatis.

IMG_6005Den här bilden är tagen från andra hållet. I de sängar som ska ha mycket näring ska vi odla direkt i brunnen hästgödesl (fördel med att köpa en gammal hästgård). Under den lägger vi kartonger för att minska risken för att ogräs växer igenom. Vi har fyllt jordgubbslådorna och två av sängarna med hästgödsel. Från början körde vi med traktorn…

IMG_5984Men strax efter detta triumferande ögonblick då första lasset tömdes körde traktorn fast och gjorde två rättså djupa hål i vägen. Så vi fick gå med skottkärra istället. Det tog väldigt lång tid. Och vi har väldigt mycket kvar att fylla. Som tur var kom våra vänner som har sommarhus på Väddö förbi på fika på hemvägen, så jag gjorde lite fint mitt i allt det fula (på bild ser man verkligen tydligt hur fult det är så här års) och vi tog en paus.

DSC00470Jag inser att det låter lökigt – men det är så himla kul att jobba ute tillsammans hela dagarna! Sen går vi in och tar ett bad och kollar på House of cards. Kan tänka mig att leva så jämt.

Det här är första gången vi odlar på den här platsen – vi har flyttat odlingarna till samma plats där avloppsväxthuset ligger – och det är ju massor av slit att anlägga nya trädgårdsland. Vi vet ju inte heller riktigt vad som kommer funka och inte. Men vi kommer lära oss – och för varje år blir det lite mindre slit, föreställer jag mig, med ogräsrensning och jordförbättring och så.

Massor kvar att göra – men det känns fint att vi är igång!

 

 

 

7 thoughts on “Vi bygger trädgårdsland

  1. Ja visst är det bra att bo på landet, blir nästan lika glad när gästerna ställer in som när de kommer 🙂
    Eftersom jag misstänker att mördarsniglarna kommer även hem till oss nu i år är jag lite nyfiken på hur det gick med nematodexperimentet? Och om någon höna visat något intresse för snigelägg eller småsniglar (vissa lantraser ska tydligen göra det)?

    1. Ja det är en fördel, haha! Nematodexperimentet var äckligt och ineffektivt tyvärr. Och hur vi än trugar vill hönsen inte äta mördarsniglar. Nu satsar vi alltså på att skydda odlingarna snarare än att försöka utrota sniglarna. Hoppas ni slipper dem! Till en början kanske ni klarar er genom att bara plocka bort dem ni ser, de kanske inte invaderar på bred front direkt…

  2. Vad spännande att följa! Jag fylls av inspiration och lust. Vi har ju precis köpt hus och ska sätta igång med odling. I år blir det dock i liten skala eftersom det är så mycket annat som måste fixas också. Klickade hem lite eko-fröer i morse i alla fall 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *