Kategorier
Får Kor

Flytta hit och dit

Den bästa morgonen på hela året är den fösta dagen med vintertid – klockan åtta satt jag utvilad och nöjd och drack morgonkaffe och läste tidningen, och då hade jag kissat hunden, utfodrat och vattnat alla djur och tänt en brasa.

Sen åkte vi och köpte en bagge! Titta vad snygg han är. Vilken tacka kan motstå de där fuktiga näsborrarna!

Och det blev dessvärre dagens enda bild. Nu står baggen i en egen box i stallet och blänger nyfiket på de andra.

Efter lunch ägnade jag och Jonathan en ansenlig mängd tid åt att försöka ta hem och sortera tacklammen. Vi försökte med vårt enda trick, att springa med en hink med korn i och skramla. Då springer alla får efter – och alla kor visade det sig idag, till fårens stora förskräckelse. Fåren flydde till skogs och endast några få följde med in i fållan. Men när vi kom på att vi kunde avleda korna med hö en bit bort gick det bättre.

Vi lyckades samla ihop de fem tacklamm som ska åka slaktbil imorgon, det är alla som inte har gotlandsmammor. Tre tacklamm rekryterar vi i år, Hokus, Pokus och Filijokus. De får gå i trädgården på baksidan under vintern eftersom de inte ska betäckas.

Det är så stor skillnad på lammen beroende på ras. De som ska slaktas har suffolkmammor (elller suffolk/finullkorsning). De är superhispiga, helt otama och vill bara fly. De tre som vi ska behålla har gotlandsmammor. De är nyfikna, sociala och keliga. Vi är så nöjda med gotlandsfåren, trevliga djur, bra mammor, fina slaktvikter och superfina skinn.

Sen tog vi hem korna till stallet för första gången – jag kommer att ta in dem i stallet på kvällen och ta ut dem till hagen på morgonen. Det känns mysigt att ha dem inne, och jag gottar mig redan åt hur mysigt det blir för dem att komma in på kvällen till värmen och höet. Få bli borstad en stund och torka upp, och sen sova i lugn och ro.

Så nu har vi tackorna i sommarhagen, baggen i en box i lilla stallet, tacklammen som ska slaktas plus Rut (som är hängig och behöver vila) och Överlevaren (som inte ska slaktas) i andra delen av stallet, tacklamen som ska sparas i trädgården på baksidan, och kossorna i stora stallet. Grisarna i grishagen, hönsen i hönshuset, katten i tacklammens höhäck, hunden på sin fäll framför brasan. Alla barn är i Sixtens rum och slåss med varandra. Jonathan tittar på fotboll i soffan. Var sak på sin plats!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *