Kategorier
Framtidsfantasier Trädgården

Första året i trädgården

11705495_10153615622908968_1110739798361502427_o
Min New dawn hade tolv knoppar och började blomma efter bara några dagar. Så fint!

Man ska ju vänta ett år innan man gör några ingrepp i en trädgård sägs det, och det är nog klokt. Till exempel petade jag och Ines ner en massa tulpanlökar i vad som visade sig vara en pionbuske i höstas…

Men det är inte bara därför vi har väntat med stora projekt trädgården, utan för att vi har haft fullt upp med annat. Men lite har vi gjort i alla fall:

Tagit bort sly. När vi köpte huset såg vi inte ens äppelträden för all sly omkring dem. Baksidan var helt täckt så när som på en smal remsa närmast huset, så det kom aldrig något dagsljus genom fönstren. Vilken skillnad det blir när man rensar lite!

Beskurit äppelträden. Eller vi hade två nissar från Kröns trädgård här som gjorde det. Vi var rädda att göra fel, särskilt som det inte gjorts på länge. Ska nog köpa en bok i ämnet så att vi kan göra det själva i fortsättningen.

Planterat blåbärstry. Vi är himla nyfikna på det, men dessvärre åt hönsen upp vartenda kart i år. Nästa år får vi skydda dem bättre.

Planterat ett körsbärsträd. Vi misstänkte att trädet på gaveln var ett körsbärsträd – det fanns inte ett enda bär förra året, så vi visste inte. Men vi chansade och köpte ett till träd och platerade intill, och det verkar ha gjort susen, för nu har vi massor av kart på det stora.  Körsbär alltså!

Anlagt ett hallonsnår. Vi tog bara skott från svärmors snår, och de verkar ha tagit sig fint. Några bär får vi i år, hoppas att det växer till sig till nästa sommar. Drömmer om massor av hallon att göra saft och sylt och paj av.

Planterat en fläder. Mmmm! Har blivit lovad blommor redan nästa sommar av en som vet. Flädersaft är godaste saften ju!

Påbörjat en syrenhäck. Jag var så fruktasvärt avundsjuk på alla som hade stora blommande häckar på försommaren. Vi har tagit bort delar av den fula almhäcken som omger vår trädgård och satt små syrener istället. Jag har hört att de står stilla de första åren – så frustrerande! Jag som hatar att vänta.

Satt en ros. Fina fantastiska New Dawn som kommer att klättra på Morris hus – så fint med de rosa gräddbollarna mot den faluröda väggen! Även den kommer visst stå stilla några år innan den sätter fart, suck. Men jag blev riktigt upplivad när jag fick den i present, jag kom mig aldrig för att köpa någon själv, det kändes som ett stort steg på nåt fånigt vis – det är mitt livs första ros!

Jag har massor av fantasier för trädgården i framtiden: jag vill ha grusgångar och pionrabatter, och röda rosor som klättrar på huset. Och så vill jag göra iordning kring äppelträden, vi tänker oss ett stenparti i slänten – träden ligger lite på en höjd – med blommor och örter. Och under äppelträden vill jag ha en liten stenläggning med en utemöbel i gjutjärn där man kan sitta under heta högsommardagar med utsikt både ned mot trädgården och vägen och ut mot ägorna. Kommer bli fantastiskt!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *