Gick loss med sekatören…

Jag har tänkt i en evighet att jag ska beskära våra vinbärsbuskar rätt rejält eftersom de knapp ger någon skörd. Det skulle göras innan buskarna fick knoppar visst, men vem tusan trodde att de skulle få knoppar i januari? Jag tog ett djärvt beslut att beskära ändå.

IMG_4629(För resten, varför hänger det ut en sladd genom fönstret på Morris hus…?)

Jag har väldigt vaga uppfattningar om hur man gör när man beskär. Gick loss med sekatören på allt som såg gammalt ut.

IMG_4636

Eventuellt får vi inga vinbär alls den här sommaren, men det är ju ingen större skillnad mot förra sommaren då vi fick en halvliter ungefär. Ett fint ris fick vi i alla fall, som doftar svartvinbär!

6 thoughts on “Gick loss med sekatören…

 1. Vinbärsbuskar tål det mesta så det ska nog gå bra. Även om man väl kanske brukar beskära dem efter skörd :). De klarar att man beskär dem lite hur som helst, man kan t.o.m. formklippa dem i viss mån. Det kanske man inte gör om det huvudsakliga målet är att maximera skörden, men som sagt, de klarar det mesta!

  1. Ah, tack, det låter ju betryggande! Har läst alltifrån att man ska beskära när man skördar (någon klippte helt sonika av grenarna som bar bär, och skördade sittande vid trädgårdsbordet – låter ju onekligen praktiskt) till att beskära när busken tappat bladen, till att beskära på senvintern. Nåväl, jag har nog inte dödat buskarna i alla fall.

 2. Om man vill förnya gamla svartvinbärsbuskar är det bäst att klippa av dem nere vid marken. Klipp bort en tredjedel av kvistarna varje år, då har du en ny buske efter tre år. Svarta vinbär har inte så lång livslängd annars…Vet av erfarenhet då jag gjorde stamvinbär av svarta vinbär. Nu efter 8 år är det bara en buske kvar och den lever knappt…
  Är det röda vinbär så kan man även där föryngra genom att klippa av nere vid marken, de gamla, knotiga grenarna, men den går också att föryngringsbeskära längre ut på grenarna. 🙂

 3. Vi bor nära Göteborg. De flesta av buskarna i vår trädgård är äldre än 40 år och bär normalt rikligt. De svarta buskarna bar dock detta år förre bär än normalt,
  Att skära bort 1/3 av grenarna på en vinbärsbuske låter våldsamt, även om jag sett sådana rekommendationer för yrkesodling.. Mera normalt för villaträdgårdar tycks vara att ta 1/6 till 1/9 av grenarna per år, de kapas i så fall nära märken.

  Grenat som hänger långt ner till marken kan kortas in.
  De här året var ganska onormalt med en torr sommar och mycket regn i september. På en och samma svart vinbärsbuske kan man i slutet av sept finna ett antal grenar som har blad och andra grenar som saknar blad. Jag funderar på om det är lämpligt att i första hand skära bort de grenar som tappat bladen. Undantag blir i så fall grenar som har tydliga knoppar.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *