Glöm inte lergrytan

Dan före dan före dopparedan kanske ni bara har julmat i skallen, men jag vill ändå påminna om den här 70-talslklassikern: lergrytan! Jag hade själv glömt den, men hittade den i ett skåp härom dan. Kom på att det är världens bästa uppfinning! Vilken idiot som helst kan laga något smakligt, eftersom man knappt behöver krydda och inget blir segt eller torrt eller överkokt. All vätska från maten stannar kvar i grytan, liksom smakerna. Det är också ett bra sätt att använda knasiga styckdetaljer som har lång tillagningstid. Här använde jag i och för sig lyxiga lammkotletter.

Först la jag grytan i blöt i någon halvtimme – viktigt! Sen slängde jag i lammkotletter, lök, vitlöl, potatis, rosmarin, morot och tomat. Salt och peppar. Ställde in grytan i en kall ugn och satte värmen på 200. Lät den stå i två timmar. Tog av locket och körde en halvtimme till. Sen:

Helt fantastiskt gott, och så enkelt! Köttet blir sådär mört så det faller sönder och nästan smälter i munnen. Lammsmaken blir mild i hela grytan.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *