Hos fåren i oktober

Imorgon kommer fårklipparen och klipper fåren, och det markerar slutet på fåråret tycker jag. Nästa fårår börjar när vi släpper på baggen om någon månad.

Foto: Erik Günther

Titta vilken fantastisk ull gotlandsfåren har! Helt magiska korkskruvar. Den sparar vi till en workshop senare i vinter!

Foto: Erik Günther

I går förberedde vi för att ta in fåren till klippningen – vi stängslade en bit så att de inte springer ut i fel hage istället för in i stallet, och så tänkte vi påminna dem om hinken. En väldigt bra sak att lära får är att hink betyder godsaker – om man går ut till dem med tex lite spannmål eller pellets i en hink, matar dem och rasslar med hinken, lär de sig bums att hink är nåt att hålla utkik efter. Och springa efter! Springer jag med hinken så följer hela flocken med, alla med blicken girigt fäst vid hinken.

De kom mycket väl ihåg att hink betydde godis, visade det sig. Vi passade på att lura in dem i vindskyddet som vi har byggt. Nu ska det i och för sig bli varmt ett tag, lägligt nog, men att vara nyklippt i novemberstorm kanske inte är härligt ens för ett får. Då gäller det att man vågar gå in i huset för skydd.

Alla vågade inte, lilla blygis stod hellre utanför och smakade på presenningen och gnagde lite på reglarna.


Medan andra glatt knödde in sig – får har ju en väldigt stark flockinstinkt, springer en så springer alla för säkerhets skull. Knör andra in sig i ett litet vindskydd är det säkrast att följa efter. 

Det är väldigt mysigt att ha får! Vi tjänar inte en spänn på dem – jag gissar att vi går plus/minus noll ungefär, definitivt minus om man räknar med arbetsinsatsen – men de är roliga och trevliga att ha, det är fantastiskt att vara med vid lamningen, de betar våra marker så fint, också har vi eget kött som är fantastiskt gott och så miljövänligt och djurvänligt som kött kan bli.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *