Kategorier
Får Grisar Kor Livet

Just nu på gården

Nu är alla djuren ute på sommarbete och det mesta är klart i trädgårdslandet. Borde vara en lugn period på gården – det är liksom alltid det på pappret, i förväg när man planerar. Men i verkligheten fylls ju dagarna och man hinner aldrig allt man vill. Vi kollar på mobilbilderna från senaste tiden, här är lite av det vi gör:

Många bilder föreställer detaljer på våra maskiner. Jag håller på och försöker förbereda för höskörden – byter ut slitdelar, byter växellådsolja och smörjer upp grejerna. Eftersom jag inte vet vad något är eller hur det funkar så googlar jag hela tiden och frågar grannar och folk i facebookgrupper. Därav alla bilder. Börjar känna mig nervös inför det hela, jag kan ju knappt köra traktor!

Morgon och kväll går vi upp till fåren i sommarhagen med lammnäring för att stödmata trillingar (Ullis fyrlingar är helt ointresserade av flaskan tyvärr). En av de som är hungrigast är Veras minsting, som är pytteliten precis som Vera, men verkar sakna botten helt! Hon klunkar så skummet yr! Dagens mysigaste stund är att sitta här på morgonen en stund i fågelkvittret.

Vilken idyll det här är! En dålig bild, men det jag ville visa är hur fint det är med lantbruksdjur i landskapet. Fåren vilar i förgrunden, korna går och betar och så grannens hästar längst bort. Så vackert!

Grisarna äter mycket nu när de ger di, och kultingarna har också börjat äta rätt mycket. Vi har utökat antalet måltider till tre, och serverar frukt och grönt, bröd och uppblötta foderärtor.

Och apropå korna, nu är det snart dags för Mållan att kalva! Hon har fyllt i juvret fint, och hennes beräknade kalvningsdatum är den 9 juni, bara en vecka bort! Hon har gått flera dagar över tiden de två tidigare gångerna, men min känsla är att hon kommer vara mer punktlig i år. Så spännande! Längtar efter kalven och mjölken. Vi har byggt ett fint kostall med en mjölkningsplats, får visa det en annan gång.

Nu ska jag ut och vattna lite, titta till bina och kanske hinna rensa lite i trädgårdslandet. Åka och handla, cykla och bada med hunden och barnen osv osv osv.

Ska försöka hinna göra en film om griskultingarna innan helgen också!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *