Kära dagbok

Ibland undrar jag – och andra – vad jag egentligen gör hela dagarna. Det är svårt att redogöra för, dagarna flyger förbi och jag är igång men har svårt att förklara vad jag egentligen gör. Men det här är vad jag gjorde igår, en helt vanligt fredag på Lilla Ekens gård:

När barnen stuckit till bussen åt jag frukost framför morgon-tv, så slappt och skönt! Efter att ha hetsat iväg två morgnar för att plöja (haha, skrev ploga här, men hann upptäcka det och ändra) var det skönt att ta det lugnt.

Jag släppte ut hönsen, tog in ägg, gav korna lite kornkross, tog en promenad till fåren med Bodil, och så fick grisarna mat – idag inlagd gurka och andra fina grönsaker från Ica Väddö.

Jag fotade Pia och Peggy för att göra en kontaktannons – de ska få träffa en galt vid årsskiftet och få kultingar i vår. Det här blev en representativ bild på Pia! Hälften av maten hamnar alltid ovanpå grisarna eftersom de står och trängs under hinken jämt.

Sen satte jag en deg som fick jäsa på värmegolvet i badrummet under dagen. Är det här min bästa matbild någonsin?

Second breakfast på trappen! Det är dagens bästa mål. Viktigt att det innehåller något sött. Idag blev det rostmacka med kanel och socker till det påvärmda morgonkaffet (Jonathan är SÅ upprörd över att jag micrar kaffeslatten såhär, men jag tycker det är helt okej, till och med gott.)

Resten av förmiddagen ägnades åt fönstren – jag lyssnade på Konflikt och målade de två sista. Det låter som att jag i princip är klar, men det tar ju ändå en evighet eftersom bågarna ska strykas minst tre gånger per sida och torka minst ett dygn mellan varje strykning.

Fönstren blir otroligt fina, men kolla vad hemsk putsen ser ut! Den har rasat jättemycket sen vi flyttade hit, då för sex år sen var den perfekt. Men det kan ju inte gjorts rätt om det släpper såhär efter bara några år? Jag är inte sugen på att börja renovera fasaden efter den här enorma fönsterrenoveringen…

I alla fall! Efter lunch tog jag itu med den här djungeln i växthuset. Klippte bort rubbet för att de omogna tomaterna ska få sol, hoppas det var rätt…

Vi får se om några tomater hinner mogna innan det blir för kallt – hittills har en enda börjat skifta i orange. Det hände något med förodlingarna i år, minns inte vad, som gjorde att tomaterna blev väldigt sena. Tror att akvaponin på Jonathans jobb var inblandad.

Grisarna fick tomatblasten till mellis. Jag använde den här bilden till kontaktannonsen istället.

Jag tittade ner till bina för att avsluta en kvalsterbehandling. De var väldigt ilskna så det blev inga bilder inifrån kupan. Vet inte varför de var så arga, de brukar vara snälla faktiskt. Måste försöka ta reda på vad som är fel.

Efter kvalsterbehandlingen av de arga bina sa min chef (jag) att det gick bra att ta en paus eftersom jag jobbat på så bra. Tog pausen i sängen för maxat resultat.

Sen åkte jag och handlade fredagsmys och lagade middag – fläskkotlett efter en variant på det här receptet som blev väldigt poppis.

Jag brukar försöka hinna städa på fredagen. Idag blev det en snabbstädning av golv, toa och badrum.

Jag bakade ut brödet och sen hade vi fredagsmys och kollade på Gilbert Grape, som var lite daterad men fortfarande sevärd! Sen somnade jag som en stock klockan elva.

2 thoughts on “Kära dagbok

  1. ”Bladen på tomater och omogna tomater bör man inte äta. Tomatplantan och de omogna tomaterna innehåller glykolalkaloiden tomatin. Ingen av dessa är bra att få i sig, framför allt för djur och barn som är extra känsliga.” Landleys kök.
    Är inte grisar känsliga i magen?

    1. De är motsatsen till känsliga! Våra grisar lever i princip på övermogna grönsaker och frukter och de mår prima. Såklart finns det saker de inte ska äta, tex mögligt eller ruttet hö. Men jag kollade runt i olika grisforum och hittade inget om att de inte skulle äta tomatblast. Grisarna åt med god aptit och är fortfarande på gott humör i alla fall! Landleys kök vet kanske inte så mkt om just grisars matvanor 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *