Kycklingar

Det är verkligen en bedrövlig vår, fortfarande snöar det var och varannan dag och jag får krossa isen på fårens och hönsens vattenskålar på morgonen. Men ett säkert vårtecken är i alla fall dessa små – årets första kycklingkull! Skalle-Per har ruvat så duktigt. Den här lilla badaren utmärkte sig redan från början som kaxig och nyfiken:

För några veckor sen märkte vi att hönorna började bli ruvsugna. De började värpa i ett hörn nere på golvet istället för i de vanliga värpredena – de går ihop flera stycken och hjälps åt att samla en ordentlig hög innan en av dem (eller flera – det kan bli slagsmål här om vems tur det är) lägger sig och ruvar. Om vi inte vill att de ska ruva plockar vi helt enkelt bort äggen varje dag. Vill vi att de ska ruva får de hållas. När en höna lagt sig – det är inte alltid man vet exakt, för hon kommer och går en del i början, men vi brukar räkna från första natten hon sover i redet istället för på sittpinnen – väljer vi ut de 10-12 finaste äggen och markerar dem med en penna. Resten plockar vi bort. Sen får man gå och vittja ruvredet på nya ägg var och varannan dag, för de dumma hönorna bara fortsätter värpa där. Men de märkta äggen får ligga kvar, och efter 21 dagar kläcks kycklingarna! Nu hade vi 12 ägg från början (men vid kläckningen var det bara 11, hmm). Sju kycklingar kläcktes i måndags. En hittade vi död igår. Idag plockade jag bort de sista okläckta äggen (det är ju inte alla som blir nåt) så att Skalle-Per kunde fokusera på sina små istället.

Det första dygnet stannar kycklingarna oftast kvar under mamma, men sen gör de allt större utflykter i hönshuset, käkar och dricker och hoppar omkring lite planlöst sådär. När de är tillräckligt stora sätter vi tillbaka spången till luckan (hönsen kan ju hoppa ut och in utan spång) så de kan trippa ut och börja upptäcka världen, dvs trädgården.

Sist i filmen syns en vit höna som också ligger och ruvar. Hon har nog två veckor kvar om vi har räknat rätt. Det är första gången vi kör dubbelt, hoppas på massor av kycklingar! I sommar ska vi bygga nytt hönshus i gamla pannrummet, jag vill gärna ha fler höns nu när vi får plats.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *