Läget på Lilla Ekens

Än är det inte vackert, men det känns vackert i trädgårdslandet. Allt är i jorden utom brysselkålen och squashen som vi inte hunnit plantera ut, och rättikan som ska sås senare. Bilden är från en kväll klockan tio, när jag vattnade och mördade mördarsniglar. Blir gråtlycklig av det här!

Annars då? Äppelträden blommar, syrenerna är i startgroparna, häggen och körsbärsträden har blommat över.

Två grisar har gått till slakt och idag ska vi grilla revbensspjäll. De fyra grisarna som är kvar bråkar mycket mindre. Jonathans fiffiga pump ger dem gott om vatten från ån att dricka och gyttjebada i, och det kommer behövas eftersom det ska bli 25 grader i veckan.

I hönshuset är det tomt och tyst, men vi har ägg i kläckaren, och imorgon hämtar vi hem några värpande höns som vi har köpt.

Lammen och fåren går i stora sommarhagen och jag gottar mig åt deras härliga liv varje gång vi ses. De ligger utspridda i skuggan och idisslar för det mesta. Lammen är så tama i år! Vissa gosar som hundar, de lägger sig hos en eller klättrar upp i knät och tigger om att få bli kliade. Så härligt! Det börjar utkristallisera sig vilka tackor vi vill rekrytera i år, det blir nog fyra-fem stycken.

Kossan Mållan har återhämtat sig från anaplasman, hon blev ju supersjuk och höll nästan på att dö. Men en konstig grej med anaplasma är att det slår ut alla vita blodkroppar – hennes immunförsvar var alltså nästan på noll. Hon fick förstås en liten släng av juverinflammation, började sparkas och ville inte bli mjölkad. Så nu får hon vila och återhämta sig innan vi försöker igen. Min magkänsla säger mig att det kommer bli mycket svårt att få igång henne att bli mjölkad igen, men vi håller tummarna. Kalven Hoppe är i alla fall det ljuvligaste vi har sett, det är verkligen underbart att få vara med när han utforskar världen.

En annan glad konyhet väntas förhoppningsvis snart, håll utkik!

Idag kommer vår extended family, det vill säga Morris pappa och hans familj, och själva Morris (!) hit, vi ska elda sly och sedan blir det en fet asado på gårdens kött.

Vi hörs snart, ta hand om er hörrni!

2 thoughts on “Läget på Lilla Ekens

  1. Så underbart det är med värmen som äntligen har kommit!

    Vi har en massa får på bete där vi bor. INTE våra, men man får gärna gå in till dom om man vill och klappa och kela. Jag säger som dig, lammen är OVANLIGT keliga i år. Så fort man kommer så springer, eller rättare sagt skuttar dom fram mot oss. Dom ÄLSKAR att bli kliade bakom öronen eller uppe på hjässan, där vissa lamm redan fått horn, trots sin tidiga ålder. Vad beror det på?
    Dom är iaf hur goa som helst och barnen älskar att gå dit och leka eller kela med dom.

    Väntar med spänning på ”konyheten” ?

    1. Vad mysigt med lammgrannar att gosa med 🙂 Vet inte varför de har horn, kanske raser med horn får dem tidigt… En del av våra lamm föds med små hornanlag, små hårda knölar liksom, men de utvecklas inte.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *