Kategorier
Mat Recept Självhushållning

Leverpastej


Äntligen fick jag tid att göra leverpastej av grisarna vi slaktade. Jag drog mig lite för det för att det verkade så meckigt, men det var inte så svårt. Jonathan fick ett recept av en arbetskompis, här kommer det!

700 g nöt- eller svinlever

400 g benfritt fläskkött av bog

1 gul lök

2 äpplen

10-12 ansjovisfiléer

2 tsk salt

1 tsk vitpeppar

2 krm ingefära

1,5 tsk stött mejram

1,5 dl vetemjöl

2 ägg

2,5 dl mjölk

200 g smör

(Ursäkta för äckliga bilder, det ser faktiskt inte gott ut förrän det är klart.)Koka upp 3 l vatten. Tärna lever och fläsk och lägg i, dra kastrullen åt sidan och låt stå under lock i 15 minuter. Häll av.
Skala och skiva lök och äpplen.
Ansjovis, snyggaste förpackningen jag har sett!
Mal fläsk, lever, anjovis, lök och äpple i en köttkvarn två gånger (eller kör i matberedare). Ställ skålen med det malda i ett stort kärl fyllt med hett vatten, till exempel diskhon. Blanda mjöl och kryddor. Smält smör och hetta upp mjölken. Blanda ner först mjölet och kryddorna, sedan äggen, ett i taget, sedan smöret och mjölken.Stek en provklick för att testa kryddningen, justera efter behag. Häll den snubbiga smeten i formar – jag tog engångsformar av aluminium, men du kan förstås använda porslinsformar eller såna där formar man bakar formbröd i eller vad du vill. Smörj formen (behövdes inte med engångsformarna).

Täck formarna med aluminiumfolie, ställ i en djup form med hett vatten, baka i ugnen på 200 grader i ca 1,5 timme. Ta av folien sista stunden om du vill ha en gräddad yta. Kontrollera att pastejen blivit fast i mitten, då är den klar! Låt svalna i vattenbadet.

Resultatet blev gott, helt klart godkänt, med en mild leversmak ungefär som köpepastej (och vi vill ju ligga så nära änglamarks bredbara som möjligt för att öka chanserna att barnen äter den). När jag gör nästa sats ska jag testa att fräsa löken först så att den blir mildare och sötare, och så tänkte jag ta ett äpple tilll, också för sötman, och byta mjölken mot grädde för att den ska bli krämigare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *