Mjölkning och världshistoriens sötaste djur

Titta bara! Jag behöver inte säga det – bilden talar sitt tydliga språk. Han är det sötaste djuret i världshistorien (jaja, nu sa jag det ändå). Tänk att det här är hans första dag i livet, och han är redan en sån succé. Han är len och mjuk, stillsamt nyfiken och väldigt kelig. När man sätter sig hos honom sträcker han fram huvudet så att man kan komma åt att gosa ordentligt.

Idag har han mest sovit medan mamma varit ute och betat. Vi har bäddat ner honom under en massa hö för att han inte skulle frysa, bara huvudet stack fram.

Ines gosade med kalven och facetimade med sin kusin samtidigt.

Jag har mjölkat Mållan litegrann två gånger. Det gick så bra! Hon stod stilla och idisslade och tyckte det var supermysigt, jag behövde inte ens binda henne. Hon släppte mjölken direkt och jag fick in snitsen direkt – men hon är också väldigt lättmjölkad, perfekta spenar och mjölken bara sprutar, och dessutom helt omtöcknad av hormoner, så jag ska nog inte ta för mycket cred här ändå. Hur som helst blev det en perfekt start för oss, jag var orolig att det skulle bli mycket fasthållande och tjafs, och att hon skulle börja hata mig. Men än så länge är vi vänner.

Titta på ögonfransarna! Öronluddet! Halslurvet!

Den första mjölken, råmjölken, är fet och supernyttig och jätteviktig för kalven. Men det finns ju mängder – kalven dricker några liter om dagen, och Mållan kommer att producera uppemot 20 liter. Så det räcker till oss också. Efter att vi tagit en slurk i teet fryste vi in råmjölken för att ha som reserv vid nästa års lamning. Även för lamm är ju råmjölken livsviktig, och om tackan inte vill eller kan ge di gäller det att ha en slurk att servera.

Men imorgon mjölkar jag igen, då kanske det blir kalvdans?

2 thoughts on “Mjölkning och världshistoriens sötaste djur

  1. Åh! Han är sååå fin ?
    Minns när jag var barn och vi hälsade på släktingar som hade gård. Man sprang alltid in till kalvarna först och gosade ner sig i hö:et med dom. Supermysigt!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *