Nu börjar slitet

Nu är betet slut i tackornas sommarhage. Det finns fortfarande grönt gräs, men det räcker ju inte att det är grönt. Jag tror att det tappar mycket näring efter första frosten? Hur som helst så märker vi att tackorna är hungriga, för de kastar sig över höet som vi ger dem.

Nu börjar den slitiga tiden på året, som kulminerar vid lamningen i april och tar slut vid betessläppet i maj. Varje dag drar vi två stora baljor hö till fåren. Rullar bort sex tiolitershinkar med mat till grisarna på en cykelkärra. Och så rullar vi 20 liter vatten till bagghagen, och till tackorna, kanske varannan dag.

Men det är också en mysig tid som kommer, när man umgås mer med djuren. Till vintern flyttar djuren hem och lever nära oss, och tackorna blir alltid så keliga när de är högdräktiga, det är som att de söker upp oss på ett annat sätt då.

Den här säsongen ska jag försöka se djurskötseln som ett jobb, snarare än något jag måste stöka undan för att hinna med annat. Det är ju en stor del av vårt liv, jag ska försöka låta det ta plats utan att bli stressad.

Dessutom kommer det bli mycket mer att göra på gården i vinter eftersom… Äh, jag berättar det i ett eget inlägg imorgon. Haha; ”imorgon kommer en stor nyhet på bloggen”, sån klassisk teaser. Men det gör det! Stay tuned.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *