Kategorier
Okategoriserade

Nya familjekonstellationer hos fåren

Vi fick ju massor av trillingar i år tack vare den naturliga flushningen som uppstod när betet blev bra sent på hösten. Kul på ett sätt, men man oroar sig för att mammorna inte ska orka producera tillräckligt med mjölk till alla sina barn. Vi försökte introducera lammbar och satt långa stunder och höll fast sprattlande lamm för att de skulle fatta att det kom god lammersättning ur napparna, men ingen fattade galoppen och till slut orkade vi inte truga mer.

Men det verkar funka hyfsat, inget lamm går och skriker av hunger i alla fall. De har en egen lammgömma där bara de kan gå in, och där kan de äta lammpellets. Och nu är ju betet igång ordentligt vilket är en förutsättning för att tackorna ska kunna producera tillräckligt med mjölk.

Men Filijokus, hon nöjde sig inte med att vara halvmätt. När hon inte fick tillräckligt av mamma Rodulf så bytte hon mamma! Hon siktade in sig på Rut, och det var smart, för Rut hade stort juver och bara ett litet lamm, Överlevaren. Och så låter hon Filijokus dia, vilket är väldigt ovanligt bland får. Tackorna är oftast väldigt noga med att bara ge di åt de egna lammen, och stånga bort alla andra.

Titta vilken gullig familj! De är så lika också, fast Filijokus ser mer ut som en storasyster till Överlevaren än en tvilling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *