Odlingsåret 2019

Ibland undrar jag om inte den här tiden på odlingsåret är den allra bästa. Vi har börjat förkultivera lite grann, beställa fröpåsar, göra skisser över trädgårdslandet. Fortfarande är allt möjligt, tiden är oändlig, ogräset långt borta och ingenting har torkat bort eller blivit övermoget innan vi hunnit skörda. Fortfarande är bilden av det perfekta odlingsåret som ligger framför oss intakt.

Det här har vi gjort hittills:
Sått chili, kronärtskocka och rosmarin. Blir första året för alla tre! Kronärtskocka växer så vackert och så är det ju otroligt gott. Tror det är ganska platskrävande, men om det är något vi har så är det ju plats. Rosmarin brukar jag köpa på planta, men de blir aldrig sådär stora och buskiga, tänkte se om det går att dra upp själv från frö i år. Jonathan skrattade en hel kväll åt min tolkning av ”så glest i fuktig såjord” – jag strösslade ut påsens innehåll helt enkelt, det blev inte så glest kanske, men hur skulle jag annars ha gjort? Fröna var små som vallmofrön, och Jonathan menade att jag borde sått dem ett och ett? Hur som helst, sådden har stått i kylen i två veckor enligt instruktion på påsen, nu står den i fönstret, får se hur det går.
Vi har också hämtat typ 20 pallkragar som bortskänktes vid Jonathans jobb. Vi är inte säkra på hur de ska användas än dock.

Det här vill vi göra i år:
Så smultron! Fattar inte att jag aldrig får till det. Brukar sätta lite fröer här och där, inget har någonsin kommit upp.
Påbörja en spaljering med fruktträd lägs kanten mot vägen nere vid odlingsplatsen. Jonathan har köpt tio grundstammar, och just nu samlar vi ympris från alla vi känner med goda äppelsorter. Ska bli spännande! Mandelmanns äppelodling är inspirationen.
Få igång bärbuskarna. Fattar inte vad vi gör för fel, men varken hallon eller vinbär ger någon vidare skörd. Blåbärstry satte vi för flera år sen, och vi får fortfarande bara någon näve bär på två buskar. Kanske vill de ha mer gödsel, kanske en föryngringsbeskärning? Jag lutar åt att faktiskt köpa några nya exemplar av alla bärbuskar (detta kommer få mothugg, det känner jag på mig, hehe).
Bli bättre på att skörda i tid, frysa in och förädla. Detta säger jag varje år, och varje år blir det kaos till slut ändå.
Prova lite nya grejer, typ brysselkål och kanske jordmandlar? Jag visste inte ens att de fanns förrän de plötsligt dök upp här och där i mina flöden. Det är tydligen ett halvgräs, en kultursort som odlats sedan 1200-talet. Man äter den lilla roten som smakar nötigt. Det vore ju fantastiskt att ha egna ”nötter”! Men nu när jag har läst på verkar jordmandeln inte vara så poppis bland odlarna, den smakar inte gott och den är hopplös att rengöra från jord, är återkommande omdömen.

Har någon av er provat? Är jordmandeln värd att odla?


2 thoughts on “Odlingsåret 2019

  1. Det är så otroligt spännande att så nya grejor. Själv har jag också smultron som jag precis har sått så vi får väl se hur det går om de kommer upp. Jag ska också prova jordmandlar i år, men jag visste inte att det var så ”besvärligt” med dem. De lät ju så goda så jag måste ju testa. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *