Saker vi har lärt oss och allt vi har kvar

Hejhej! Det har inte hänt något eller så, bara det att… jag hade lite bloggtorka, och ju längre jag väntar med att blogga desto mer smashing behöver det första inlägget vara, tänker jag. Men här kommer en helt vanlig vardagsbetraktelse. Det är väl bättre än ingenting, eller?

DSC01585

Idag snöar och blåser det. Riktigt vidrigt. Det har varit vår i två veckor nu så man glömmer att det faktiskt fortfarande bara är februari. Jag tänder ljus. Det knäpper och sprakar från vedspisen och vinden viner i murstocken och river i vårt stackars hus.

Det här blir vår tredje vår på gården. Jag tänker på allt vi har lärt oss sen vi flyttade hit och saker vi gjorde i början…

IMG_9517

Som till exempel att helt planlöst plöja upp en halv åker där vi tänkte odla – jag körde traktorn och Jonathan gick med plogen. Det var kul. Grannarna körde förbi och gjorde tummen upp och undrade nog vad tusan vi sysslade med. Vi odlade i ungefär en tredjedel av det vi plöjt… Nu skulle vi kanske fundera först på vad vi skulle odla och hur mycket plats vi behövde.

IMG_9556Eller när vi kämpade i veckor för att rädda livet på Mumin som hade hål i huvudet efter ett slagsmål om ett ruvningsrede – hade det hänt idag hade vi bara nackat henne. Vi har blivit mer praktiska och mindre sentimentala.

Jag har blivit mycket mer händig. Det är en skön känsla att inse att det inte är så övermäktigt svårt att skruva ihop något eller såga av något. Jag hatar att göra saker jag är dålig på, men efteråt känns det så gött att lyckas med något som tidigare känts omöjligt.

Vi är ju fortfarande rookies på hela bondegrejen. Jag kollar avundsjukt på Mandelmanns gård – deras liv är min målbild – men de har ju bott i 20 år på sin gård! Vår gård är vårt livsprojekt – varje år lyckas vi bra med några grejer och gör några grejer som vi kan skratta åt nästa år!

5 thoughts on “Saker vi har lärt oss och allt vi har kvar

 1. Hej!
  Kul att höra av dig igen! Jag är en återvinningsnörd av rang så jag önskar mig ett inlägg om er sophantering! Hehe…
  Tänker osökt på stugan vi ska vara i i sommar som ligger bortom vett och förnuft och framför allt bortom komunal sophämtning. Hur funkar det hos er? Komposterar ni allt själva? Bränner upp papper?
  Även: har ni egen brunn och avlopp? Kanske har du skrivit om detta redan?

  Andra inlägg jag önskar mig:
  Hur går det med loppisen? Hur funkar det?
  Vad matar ni hönsen med?
  Vad ska ni göra med fårullen? När kommer lammen?
  Hur funkar det med skolsjuts där ni bor? Måste ni köra runt barna mycket i bil eller kan de själva ta sig runt?

  Så många frågor! Men det var endast för att du blottade bloggtorkan, det blev som en invit för min frågvishet! 🙂

  1. Men vad fint, tack för alla tips! Sparar det till nästa bloggtorka – mer om lammen kommer redan imorgon 🙂 Kanske borde ha en frågestund här på bloggen…

 2. Inläggen behöver inte vara smashing, det är bara trevligt att få läsa om er vardag! 🙂

  1. Haha, skönt att veta att man är googlingsbar trots allt! Grattis till hönsen, så härligt 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *