Kategorier
Odla

Trädgårdslandet

Idag när jag åkte skylift upp till ladutaket (JA, det var ascoolt, mer om det sen) passade jag på att fota trädgårdslandet uppifrån – tyvärr verkar bilden ha blivit ganska suddig? Nåväl. Visst är det fint? Om än inte så prunkande som jag tänkt att det skulle vara såhär års.

IMG_8388

Bakersta raden: halmraddan är en potatisodling.
I nästa rad kommer två tunnlar klädda i spetstyg där vi odlar grönkål, purpurkål, broccoli och broccolirybs. Spetstyget skyddar mot kålfjärilar, men idag såg jag att snigeljävlarna ändå satt i sig en del – snigelstängsel till trots. Sängen efter kållanden innehåller sallad, dill, persilja och salladslök.
Tredje raden, från vänster: först en säng med rödbeta, gulbeta och polkabeta. Efter det en säng med palsternacka och gul lök. Sen en med rödlök och morot. Fjärde raden börjar med en säng som först har två små taniga squashplantor (alla våra förodlade dog frostdöden så vi fick så nya direkt på friland), sen en plätt med sommarblommor. I mittensängen finns ett litet arrangemang för majs – det är det där lilla fiberdukstältet. Jag tror att all majs har dött i år, precis som föra året, men Jonathan vill visst gärna odla majs. På ömse sidor om majsen små squashstackare. Vanlig squash, vintersquash och någon slags prydnadspumpor har vi. Och kanske stora pumpor okså, såna där halloweenpumpor – osäker på vad som överlevt. I den sista sängen har vi sockerärtor och spenat.
Femte raden börjar med en tom säng där vi tänkt odla rotsaker för sen skörd och vinterförvaring, men det har inte hänt av någon anledning. Funderar på att peta ner de sista morotsfröna där och se vad som händer. Mittensängen har squash av olika sorter. Sista sängen är ett experiment: samodling av grönkål och ringblommor, eftersom ringblommor ska avskräcka/förvirra kålfjärilarna. Men för att det ska funka måste nog ringblommorna ha kommit upp och börjat blomma innan kålen kommer upp. Vi sådde allt samtidigt (och helt huller om buller i tre omgångar eftersom hönesn sandbadade här hela tiden innan vi blev klara med stängslingen). Kålen är uppäten, men kanske får vi några fina ringblommor i alla fall.
Den främsta raden är jordgubbar, bara två sängar har fått bärnät, men den bortersta innehåller inte så många plantor, bara några som blev över. Vi får väldigt lite jordgubbar irriterande nog, både här och i de andra två jordgubbslanden. Fattar inte riktigt varför.
Frånvarande: Utanför bild har vi ju också avloppsväxthuset med gurka och tomat (om det nu blir något alls av det) och bakom det en sparrisodling (som vi skördar först nästa år). <och så två jordgubbsland från förra året. Och på altanen har jag krukor med en massa örter.

Ja det var det hela!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *