Kategorier
Återbruk Odla

Varmbänk

IMG_5068Jonathans senaste experiment är den här varmbänken. I höstas grävde han ur en lång grop i sydslänten mot den hage där vi har avloppet, växthuset och det nya stora trädgårdslandet.

Nu i helgen byggde han en låda typ – han grävde ur ordentligt och satte någon slags stolp i bakkant. Runtom har han byggt med lastpallar fyllda med hö (och jag tvingade honom att sätta några plankor på fronten för att det såg så slarvigt ut med en stor hög med hö bara). Ovanpå ligger, till min förfäran och Jonathans förtjusning, våra gamla sunkiga duschväggar från gamla badrummet.

På botten i ”lådan” ligger det också hö, och ovanpå det 600 liter obrunnen stallgödsel från grannen. Ovanpå det hällde Jonathan typ 100 liter varmt vatten, för att få igång brinningsprocessen (eller vad man nu kallar det). Om någa veckor har det lugnat ner sig lite och temperaturen har gått ner, men det är fortfarande varmt, så vi kommer att kunna börja odla där snart fastän det fortfarande är kallt ute. Vi lägger på jord och sår direkt i, morötter, sallad rädisor som vi kommer kunna skörda redan i april!

Om allt går vägen. Som med det mesta Jonathan gör är det här lite av en chansning, han gillar att experimentera. Det ska visst egentligen vara halm, men han tog hö för det fanns till hands. och egentligen ska man visst gräva en djupare grop istället för att sätta en front sådär, men han orkade inte gräva mer i den leriga steniga jorden.

Men visst vore det fint om det funkade? Jonathan har redan börjat fantisera om nästa projekt – hur han ska utöka med fler varmbänkar på ett annat ställe med något fiffigt system med luckor…

3 svar på ”Varmbänk”

Najs! Har precis byggt varmbänk för säsongen 2017, önskar att jag hade ett par duschväggar tillhands! Återbruk när det är som bäst! Nä nu måste jag gå o kolla om erat bygge funkade!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *