Vårt första växthus

Jonathan har byggt ett så himla fint växthus nere vid vår lilla lada. I framtiden kommer vi att bygga ett stort pampigt växthus av gamla fönster vi har samlat på oss – därinne ska vi ha kulörta lyktor och dricka te på hösten och tidigt på våren. Men till att börja med har vi det här, att odla tomat, gurka och tobak i (Jonathan ska göra eget snus – jag har inte lyssnat så noga när han pratar om det).

IMG_8873 2

Föst bankade Jonathan ner jordspett av metall i marken där de främre stolparna skulle sitta (han hälsar att de kostade 20 kronor styck på Biltema), och sen byggde han en stomme av 2”2.

IMG_8996

Såklart byggde han även på natten.

IMG_8884

Allt målades med roslagsmahogny – lika delar linolja, trätjära och terpentin.

IMG_9104

Odlingsbäddarna är byggda av spillvirke – bland annat från badrumsgolvet. Insidan är klädd med markduk för att hindra mördarsniglar (jag har helt förträngt att vi har mördarsniglar, fyfan alltså) från att krypa in genom springorna i träet.

IMG_8981Odlingsbäddarna fyllde han med 70 procent välbrunnen stallgödsel (förra ägarna hade en massa hästar och de lämnade en enorm bajshög efter sig! Perfekt!) och 30 procent jord från åkern.

IMG_9099

Sen klädde han in allt i en sorts plast som kanske heter ångspärr, men som jag skulle kalla byggplast. Den har han häftat fast med häftpicka, och även klämt fast genom att skruva små ribbor eller vad man ska säga utanpå plasten längsmed reglarna. Han gjorde ventilationshål i överkant på båda kortsidorna.

Det blev verkligen varmt därinne direkt! Härligt! Men det blåser som satan just nu, vi får se om plasten är hel imorgon…

Edit: Det stod kvar:

IMG_9116

5 thoughts on “Vårt första växthus

  1. Meh, hallå, ingen färdigbild ju! Jag vill se plasten på minst en gång innan den blåser av :). Grymt jobbat iaf, ni är såna arbetshästar! Ser fram emot att smaka på tomaterna/gurkan/snuset.

  2. Vilket funktionellt växthus! Och det är nog första gången jag sett att odlingsbänkarna varit klara före växthuset byggdes runtomkring : ) Bra jobbat!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *