Äntligen är lamningen klar

Vilket lamningsår det blev! Det började så lugnt och bra, lätta lamningar och alla mådde bra. Sen fick Felicias lamm en ögoninfektion och behövde gå tillbaka till lamningsboxen och få pencillin, Ylva slutade äta, och så började lamningarna med fellägen, som inte kom igång ordentligt, lamningarna med kvarbliven efterbörd, stora lamm som fastnade på vägen ut…

Av årets 13 lamningar var det fellägen, alltså att lammen låg fel så de inte kunde komma ut, i sju fall! Några var lätta, till exempel ett bakslaget framben. Andra var jättebesvärliga att lösa. Mer än en gång stod jag med armen inkörd i en tackas livmoder och undrade vad fan jag kände. Det gäller att hitta ett huvud och frambenen som hör ihop med det (inte ett annat lamms ben, det går ju inte), och så dra ut lammet. Till slut har det löst sig och jag har fixat det – det känns som en slump varje gång det går, men så kan det ju inte vara. Jag har helt enkelt lärt mig en del, och i år har jag lärt mig massor!

Allt har slutat väl ändå, tackor och lamm mår bra. Ett lamm var dödfött, men den hade dött ganska långt tidigare i magen, så det var inget någon kunde ha gjort något åt. Felicias lamm blev friska från ögoninfektionen och Ylva började äta igen och nu är alla utsläppta på sommarbete! Vilken lättnad!

Vi fick totalt 35 lamm i år, 12 baggar och 23 tackor. Annika fick ett lamm och Ullis fick fyra, de flesta andra fick tre.

I morse när jag gick djurrundan var det bara att mata grisarna, släppa ut hönsen och titta till korna och fåren i sommarhagen. Gjort på en kvart! Nu börjar nästa fas i livet på gården. Odlingarna, trädgården och griskultingarna som föds snart!

Idag är det regn och rusk ute, jag eldar i kaminen och ska göra undan lite administration och fixa det sista i köket. Snart ska jag visa er slutresultatet, det blev så otroligt bra!

2 thoughts on “Äntligen är lamningen klar

  1. Wow 4 lamm, har Ullis mat till alla eller får ni hjälpa till?
    Tycker det är så roligt när du hinner skriva, kollar varje dag,
    lite som med postlådan, så tråkigt när det är tomt.

    1. Men jag blir så GLAD av att läsa din kommentar! Tänker att jag ska blogga varje dag, bara för DIG, men det kommer nog inte hända tyvärr, haha.
      Nja, fyra små är ju mycket för en tacka. Vi försöker stödmata med lammnäring – varje dag går vi ut i hagen med en flaska och försöker truga. Lammen är inte jättesugna men dricker litegrann, förhoppningsvis dricker de mer om de behöver det när de blir större. Förra årets fyrlingar ville knappt ha flaskan alls, de var aldrig undernärda men förblev ganska små.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *