Ett steg i taget

Vi kommer ju aldrig att bli helt självförsörjande på mat. Mejeriprodukter, kryddor och kaffe kommer vi ju fortsätta köpa, och vi har heller inga planer på att börja odla säd och mala eget mjöl. Men ändå, väldigt mycket kan man ju ordna själv om man vill!

Efter ett tips i självhushållningsboken jag skrev om, så tänkte vi utesluta en hylla i taget i affären. Först: bröd och bakverk! Det är ett litet steg – det är inte svårt att baka och jag gör det dessutom gärna. Men oftast blir det ändå köpebröd, och varje gång jag står vid brödhyllan och väljer mellan Lingongrova och Frökusar så suckar jag – det är inte ens gott med industribröd. Så nu skiter vi i det!

IMG_4544Idag blev det nygräddade frallor som har jäst i kylen över natten, men så blir det ju inte varje dag, gubevars. Måste hitta någon bra rutin för att baka, skiva, frysa. Kanske storbak på helgen?

 

4 thoughts on “Ett steg i taget

 1. Vi köper i princip inget bröd. Mera för att jag inte tycker det är gott än på grund av något annat egentligen. Jag har ett recept på en sats semlor som blir till ca. 60st. Räcker åt oss i ca. 2 veckor. Det är basbrödet. Sedan blir det bakat lite annat nu som då för som omväxling. Men allt fryses ner och sedan tar man bara upp vad som går åt kommande typ 2 dagar i gången. Allt bakas också med surdeg, både för att det är gott och nyttigt, men mest för att det ger brödet mycket bättre hållbarhet. Bröd utan surdeg möglar efter 2-3 dagar, bröd med surdeg håller ofta utan problem upp till en vecka. Jag har en surdeg i kylskåpet jag med råg eller vete beroende på vad jag ska baka, 12 -24 timmar före den ska användas. Sedan sätter jag kanske en 1/3 del av den jäst som står skrivet i receptet och låter det jäsa länge istället. Hinner jag inte med den får den pysa vidare i kylskåpet. Blir bara bättre. Mycket mindre stressigt att baka så än att göra allt på en gång. Kräver kanske lite planering, men det blir man van vid efter ett tag.
  Här annars en länk till min nya favorit, mycket mörkt mustigt och gott: http://farbrorgron.blogspot.fi/2015/11/johannes-ragsurdegsbrod.html
  Lycka till! DU har en trevlig blogg som jag ofta är inne på och läser =)

 2. Hittat tillbaka till din sida – kul!

  Jag har till och från bakat allt vårt bröd själv men i perioder. Nu har jag bakat själv ett bra tag pga. att jag verkligen lessnat (och blivit mer medveten) om vad som egentligen finns i brödet från affären och hur det påverkar våra magar.

  Ett recept jag kör varannan dag och som går snabbt är detta. Gillas av alla och eftersom vi har 2 tonårsbarn och 2 st på 11 och 9 år så går det åt snabbt som attan:

  25 g jäst
  lite salt
  lite honung eller sirap
  brödkryddor efter behag, eller inga alls
  lite oja (någon matsked)

  Lös upp i 3 dl vatten

  ca 6 dl mjöl, jag brukar köra blandningar med vetemjöl, råg och grahamsmjöl

  Jäs i ca 30 min. Dela sedan degen (som är lite lös) på 2 lika delar och lägg på plåt med bakplåtspapper eller smord. Strö på lite mjöl av valfri sort. Låt jäsa i ca 15 min, tills ugnen är varm och grädda i 200 – 225 grader cirka 15 min.

  Jag gör också kalljästa frallor och ibland även plattbröd på spisen (vedspis och gjutjärnsstekpannor för mindre elförbrukning). Brukar göra dem på lördagsmornarna när jag lyssnar på ”Ring så spelar vi” 🙂 :

  5 dl filmjölk
  ½ msk bikarbonat
  Sirap efter behag

  Rågsikt tills degen blir lagom konsistens, behöver inte vara helt fast men inte heller kladdig, ska kunna hanteras hyfsat.

  Häll ut degen i lite vetemjöl och dela den i små bitar som du kavlar ut med vetemjöl till runda, tunna kakor. Grädda dessa i stekpannan tills de är genomgräddade och har fått lite färg.

  Jag brukar skölja ur stekpannan med jämna mellanrum eftersom mjölet bränner fast med tiden. Njut med smör, ost och gurka!

  Ha det gott!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *