Kategorier
Odla

Skörden

IMG_8984 I våras kändes det som att det inte skulle bli någon skörd alls i år. Jag tyckte allt såg så pyttigt och klent ut, långa rangliga skott i små pluggbrätten, för att inte tala om de små fröerna, som små knappnålshuvuden som jag petade ner i jorden, hur skulle det kunna bli nåt? Jag hade inte heller mycket hopp om gurkorna och tomaterna i Jonathans avloppsväxthus.

Jag vet att det är självklart, men det är ändå magiskt – att ett litet frö kan bli en hel växt som bär en massa ärtskidor som innehåller en massa fina fina ärtor. Nu växer det som fan i trädgårdslandet, även om vi inte lyckats med allt. Och några små gurkor och några tomatuslingar blir det i alla fall.

IMG_8989

Jag älskar maten vi äter på sommaren. Var och handlade härom dagen och fyllde på med turkisk yoghurt, fetaost, halloumi och lite goda korvar. Till det äter vi potatis, ugnsbakade betor, sallad, sockerärtor, dressing med örter, allt hemodlat såklart. Olika varianter på detta varje dag. Eller tjockpannkaka på egna ägg, med grädde och hemgjord svartvinbärssylt. Eller en omelett på resterna av gårdagens middag.

Till nästa år önskar jag mig mycket mer jordgubbar och bär, och mer grönsaker som kan lagras i jordkällaren eller frysas. Över huvud taget måste vi planera bättre för att kunna bli mer självförsörjande. Det är svårt faktiskt att räkna ut hur mycket man behöver av olika grejer eller tänka ut vad som kan sparas genom att frysas in, torkas, picklas och så..

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *